Regija     | 26.05.2021. 20:21 |

Kina spremna produžiti poček na kredit za autocestu u Crnoj Gori- Podgorica

FENA Agencije

PODGORICA, 26. svibnja (FENA) - Kina je spremna razgovarati s Crnom Gorom o produženju počeka na otplatu kredita od 809 milijuna eura koji joj je kineska banka dala za izgradnju autoceste, objavio je u srijedu ured crnogorskog predsjednika.

Kineski i crnogorski predsjednik Xi Jinping i Milo Đukanović telefonski su razgovarali u povodu 15. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Tema razgovora bio je i kredit koji je Crna Gora 2014. dobila od kineske Exim banke za izgradnju prve od tri dionice autoceste koja vodi od obalnog grada Bara do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od 2 posto i šestogodišnji poček koji istječe ove godine. Prva rata od 33 milijuna eura stiže na otplatu u srpnju.

Prvu dionicu autoceste gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), koja je radove trebala završiti 2019., ali je rok produžen do studenog 2021.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović je krajem travnja u Europskom parlamentu zatražio od EU-a pomoć u isplati kredita, čime bi, kako je kazao, pomogla da se smanji utjecaj Kine u zemlji.

Europska komisija je, međutim, sredinom travnja jasno poručila da "EU ne vraća dugove od trećih strana".

Đukanovićev kabinet je priopćio da je Xi Jinping rekao da kineske vlasti pridaju veliki značaj realizaciji projekta prve crnogorske autoceste i spremne su razgovarati da se poček na otplatu kredita produži do kraja 2022.

“Izgradnja autoceste je ne samo projekt vijeka za Crnu Goru, već pilot projekt inicijative 'Pojas i put' i mehanizma suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe 17+1“, rekao je prema priopćenju Xi Jinping. Crna Gora sudjeluje u toj inicijativi od osnovanja.

Đukanović je kineskom predsjedniku rekao da je autocesta "najvrijedniji infrastrukturni projekt u povijeti Crne Gore" i da se izgradnja prve dionice očekuje do kraja studenoga.

Ocijenio je da su odnosi Crne Gore i Kine prijateljski i dodao da cijeni to što Kina poštuje strateški put Crne Gore prema europskim i euroatlantskim integracijama, ali da također želi nastaviti suradnju s tradicionalnim partnerima među kojima je Kina te očekuje "od drugih da poštuju taj izbor“.

Đukanović se također zahvalio predsjedniku Kine za značajnu pomoć Crnoj Gori u borbi sa pandemijom koronavirusa, uključujući donaciju 30 tisuća cjepiva Sinopharm.

Kina drži približno jednu četvrtinu ukupnog duga Crne Gore, koji je prošle godine prešao 100 posto BDP-a, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana