Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 16:43 |

Čolo: Na narednoj sjednici očekujem razmatranje Izbornog zakona (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26.maja (FENA) - Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Alma Čolo (SDA) izjavila je danas da očekuje da će na narednoj sjednici tog tijela biti razmatrana prva poglavlja Izbornog zakona BiH.

- Usvojili smo Poslovnik o radu Interresorne radne grupe i na narednoj sjednici očekujem da ćemo krenuti od poglavlja jedan i dva Izbornog zakona, krenuti redom po članovima i uvažavajući sve preporuke nadležnih institucija,  OSCE-a, nevladine organizacije "Pod lupom" i svih onih koji su davali preporuke - izjavila je Čolo. 

Te preporuke se, kako je dodala, odnose na integritet izbornog procesa, regularnost i sve ono što je potrebno uraditi, a tiče se i međunarodnih obaveza BiH, provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH i ostaloga.

- Predstavnici Centralne izborne komisije trebali su biti uključeni u ovaj proces jer oni po Izbornom zakonu mogu inicirati izmjene Izbornog zakona i uvijek su to do sada radili. Sada imamo izričita protivljenja tome. Insistirat ćemo na tome, hoćemo li uspjeti vidjet će se u daljem radu - dodala je Čolo.

Interresorna radna grupa treba ponuditi izmjene i dopune zakona koje će predložiti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Pogledajte https://fena.ba/video/5940

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UtWMSxWIoCrnyNBxzK-DRhHRkIQjX3yx?usp=sharing

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo