Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 18:25 |

PSBiH - Komisija dala pozitivno mišljenje o ugovorima o grantu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Na sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dato je pozitivno mišljenje, te Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje Ugovora o grantu (Projekat Koridor Vc2 Poddionica: Tunel Zenica – Donja Gračanica) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan. 

Također, pozitivno mišljenje Komisija je dala na Amandman broj 2 na Sporazum o grantu u okviru investicijskog granta SIDA-e BiH Munic WatSan zaključenog od i između BiH (korisnik) i Evropske investicijske banke 30. aprila 2013. u Luksemburgu i 14. maja 2013. u Sarajevu, izmijenjenog 25. septembra 2018. godine („Sporazum o grantu“), te Ugovora o grantu (Projekat Koridor Vc2 Poddionica: Buna - Počitelј) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicionu podršku Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

Komisija je podržala Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2020. godinu, kao i Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2020. godinu.

U vezi sa dopisom Vanjskotrgovinske komore BiH, u kojem je dostavljeno Mišljenje VTK BiH na Nacrt Pravilnika o CEMT dozvolama, koji je sačinilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Komisija je usvojila zaključak kojim traži od Ministarstva da detaljno razmotri Mišljenje VTK BiH na Nacrt Pravilnika o CEMT dozvolama, te da za sve prijedloge koje ne prihvati da argumentovano i detaljno obrazloženje i isto, osim VZK BiH, dostavi i Komisiji.

Nakon rasprave o dopisu Vanjskotrgovinske komore BiH, a kojim se traži hitno reagiranje povodom Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koji je sačinilo Ministrarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, članovi Komisije usvojili su zaključak u kome se navodi da očekuju od Vijeća ministara BiH i nadležnog Ministarstva da nastave s aktivnostima u rješavanju ovog problema, te da o tome detaljno obavijeste Komisiju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta