Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 17:16 |

Zavod zdravstvenog osiguranja KS će omogućiti dostavu certifikata o vakcinaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, u saradnji s ugovornim implementatorom sistema firmom Medit d.o.o. iz Sarajeva, do kraja sedmice će omogućiti građanima Kantona Sarajevo da preuzmu digitalne certifikate o vakcinaciji, kako bi se oni mogli koristiti prilikom putovanja i u druge namjere za koje budu prihvaćeni.

Preuzimanje certifikata će biti omogućeno i osobama koje su se vakcinisale izvan Kantona Sarajevo, a koji su izvršili registraciju i priložili valdine dokumente vakcinacije putem ranije uspostavljene aplikacije.

Kako je proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo u potpunosti elektronski organiziran, stvoreni su preduslovi da se svim građanima počnu izdaviti digitalni certifikati o vakcinaciji s QR kodom kakav se koristi u zemljama Evropske unije, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Navedeni certifikat je lako provjerljiv s bilo kojeg mjesta na svijetu gdje se skeniranjem QR koda, direktnom elektronskim upitom na servere Zavoda vrši provjera vjerodostojnosti podataka.

Digitalni certifikat o vakcinaciji građani će moći  koristi i za potrebe putovanja, svakako uz preduslov da države u koju građani putuju prihvataju vrstu vakcine kojom je osoba vakcinisana i ovakvu formu potvrde o vakcinaciji, a što zavisi od same granične politike svake države.

Iako je ovaj certifikat izrađen u skladu sa smjernicama EU, svaka od država reguliše svoja epidemiološka pravila ulaska i boravka u državi, pa tako i u pogledu prihvatljivosti certifikata, njegovog izdavaoca, ali i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana. Zavod moli građane da prije početka svog putovanja provjere sve uvjete za ulazak i potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju neophodnu za ulazak u zemlju u koju se upućuju, a sve kako bi izbjegli eventualne neugodnosti ili odbijanja ulaska u određenu zemlju.

Pored digitalnog certifikata, u narednim koracima, putem iste aplikacije, građanima će biti omogućeno da kontrolisano preuzmu i druge dokumente koji se odnose na "Covid-19", a to su prije svega Rješenje Ministarstva zdravstva o određenoj izolaciji zbog "Covid-19", kao i Potvrda o prebolovanom "Covidu-19".

Zavod ističe da je proces informatizacije zdravstva koji provodi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u Kantonu Sarajevo izuzetno uspješan i da predstavlja jedan od najvažnijih reformskih procesa u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo u postratnom periodu. Proces informatizacije zdravstva uvodi transparentnost u procese rada, te upravo informacioni sistem predstavlja ključni element u borbi protiv korupcije u zdravstvu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo