Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 14:07 |

Gradsko vijeće Sarajeva nije podržalo izvještaj o radu Vijeća za 2020. godinu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Gradsko vijeće Sarajeva danas je održalo prvu sjednicu kojoj je prisustvovala i novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Na dnevnom redu sjednice, pored ostalog, bila su i tri izvještaja o radu i poslovanju za 2020. godinu: Izvještaj Gradskog vijeća Grada Sarajeva, JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo, te JU „Gradski muzeji“.

Ni jedan izvještaj nije dobio podršku vijećnika, iako je, na primjer, Olimpijski bazen Otoka uprkos vrlo nepovoljnim uvjetima poslovanja izazvanim pandemijom Covid-19, poslovnu 2020.godinu završio pozitivnim finansijskim rezultatom u visini od 16.135 KM.

Svoje aktivnosti u Bazenu realizirao je veliki broj pravnih subjekata, 19 plivačkih klubova, šest vaterpolo klubova, i to dva ronilačka kluba.

Također, nije prihvaćen ni Izvještaj o programu rada Gradskog vijeća za 2020. godinu. U najvećoj mjeri Program je izvršen, ali je u oblasti urbanog planiranja i upotrebe lokalnog zemljišta od ukupno 22 teme planirane Programom rada realizirano njih pet.

Razlozi niskog stepena realizacije regulacionih planova, obrazloženo je, leže u činjenici da nisu usaglašeni stavovi subjekata planiranja u pogledu planiranih sadržaja planova, odnosno definiranja koncepta urbanističkih rješenja planova.

Ali Gradsko vijeće podržalo je izradu kanalizacionog sistema za potrebe gornje stanice Trebević, rekonstrukciju i adaptaciju objekta bivše zgrade SDK kod Vječne vatre, kompleks Trebevićka žičara, projekt hotel Vidikovac, rehabilitaciju historijske građevine - Zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu.

Podršku je dobila i rekonstrukcija Muzeja Vijećnica, projekt kasarna Jajce, projekt zatvaranja terase Olimpijskog bazena Otoka, revitalizacija tunela Ciglane, sufinansirana je i obnova Olimpijskog muzeja, ali i stipendiranje učenika srednjih škola.

U Izvještaju o radu i poslovanju Javne ustanove„Gradski muzeji"za 2020. godinu, navedeno je, da su programske aktivnosti i zadaci izvršeni u skladu s finansijskim mogućnostima i kapacitiranošću, s obzirom na to da je u ustanovi do novembra 2020. prijavljen i radi, uz direktoricu, samo jedan uposlenik.

Inače, u okviru te Javne ustanove nalaze se: Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Olimpijski muzej, Muzej Vijećnica i Bistrička stanica čija je obnova u toku.

Naredna sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, najavljena je za 2.juni ove godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo