Bosna i Hercegovina     | 26.05.2021. 10:26 |

Općina Stari Grad prilagođava obrasce s ciljem zaustavljanja diskriminacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Svi obrasci i formulari službi u sastavu Općine Stari Grad od ponedjeljka će biti prilagođeni na način da se od korisnika više neće zahtijevati ime oca, nego ime jednog roditelja.

Tu odluku donio je načelnika Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić nakon sastanka s predsjednicom Udruženja “Zaboravljena djeca rata” Ajnom Jusić, saopćeno je iz Općine Stari Grad. 

Ova organizacija bavi se društvenim i zakonskim priznavanjem djece koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja i jedino su udruženje u svijetu koje ima ovakav pristup i bori se za vidljivost ove kategorije. Zbog diskriminacije koju prolaze djeca rođena zbog rata, ali i umanjivanja uloge majke u zakonodavnom sistemu BiH, ovo Udruženje je pokrenulo inicijativu “Ime jednog roditelja”, te je uputilo svim lokalnim zajednicama u FBiH.

- Činjenica je da institucije u BiH stavljaju primat na ime oca bez mogućnosti opcionalnog izbora. Većina naših članova i djece rođene kao posljedica silovanja generalno u BiH ne zna ime oca zbog same činjenice da su njihove majke preživjele silovanje ili višestruka silovanja tokom rata nakon čega su kao posljedica takvog zločina na svijet donijele djecu - kazala je  Jusić i navela da ova djeca već 25 godina žive sa teretom administrativne diskriminacije.

Dodala je da je udruženje odlučilo pokrenuti ovu incijativu jer ne postoje zakonske prepreke koje to osporavaju i samo je pitanje dobre volje.

- Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je prvi koji se odazvao na ovo i nadam se da će i ostali slijediti njegov primjer, jer ovo je zaista incijativa koja isključivo ovisi o ljudskosti, poštovanju prema ovoj kategoriji i poštovanju našeg problema - zaključila je Jusić.

Načelnik Hadžibajrić dao je nalog službama da krenu sa realizacijom inicijative “Ime jednog roditelja”, te će Općina Stari Grad iz svih obrazaca, zahtjeva, molbi i drugog izbaciti rubriku “ime oca” i umjesto nje staviti “ime jednog roditelja”.

- Nema nijednog razloga da ne prihvatimo ovu inicijativu, posebno što se radi o vrlo osjetljivoj kategoriji kojoj su na neki način uskraćena osnovna ljudska prava, pravo na izbor i privatnost. Mislim da naš primjer trebaju pratiti i druge institucije i da se treba izvršiti prilagođavanje obazaca na svim nivoima, kao i da je potrebna sistemska i veća podrška ovoj kategoriji - kazao je Hadžibajrić.

Sastanku je prisustvovala i Hana Sokolović, predsjednica Udruženja “Mreža aktivističkih promjena” (MAP) koje je pružilo podršku i analizu trenutnog stanja pri kreiranju inicijative “Ime jednog roditelja”.

- Ovo je dio jednog šireg pokušaja da percepcija društva prema političarima ne bude definisana na način da su to neki nedodirljivi ljudi kojima je stalo samo do njihove pozicije, nego da su spremni i da saslušaju i implementiraju incijative aktivista i građana i građanki. To je veoma važno, da educiramo mlade ljude da se može komunicirati sa lokalnom zajednicom i drugim nivoima vlasti i da se stvari kao što je ova, koja nikome ne šteti, mogu mijenjati, samo je bitno pokušati - izjavila je Sokolović.

Inicijativu su podržala i udruženja CAT u BiH i Šatro info.

Inicijativa “Ime jednog roditelja” zalaže se da se na nivou cijele FBiH omogući jednolikost zvanične dokumentacije koju koriste svi građani FBiH, a koji će biti u skladu sa deklaracijom o ljudskim pravima, međunarodnim i domaćim zakonima.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta