Regija     | 24.05.2021. 13:31 |

RCC predstavio prvo regionalno ispitivanje javnog mnjenja o sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) predstavilo je danas prvo regionalno ispitivanje javnog mnjenja o sigurnosti "SecuriMeter zapadnog Balkana".

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu kazala je da je trenutna globalna pandemija jasno istakla da za sigurnosne prijetnje nema odmora, te da region smatra da je veoma važno raditi na rješavanju sigurnosnih izazova na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz RCC-a.

- Zanimljivo je da od 82 posto onih koji ističu organizirani kriminal kao glavnu sigurnosnu prijetnju, 55 posto kaže da je upravo korupcija ta koja doprinosi njegovom postojanju. Danas sa zadovoljstvom primjećujemo da, upitani kako se tijela za provedbu zakona bore protiv terorizma, 56 posto građana zapadnog Balkana u velikoj mjeri podržava njihov rad. Međutim, kada govorimo o transnacionalnom organiziranom kriminalu, 48 posto njih nije zadovoljno. Sigurnosne prijetnje su za 70 posto građana regiona sada prenesene u digitalni svijet i građani se plaše da bi njihova djeca i mlađa rodbina mogli biti radikalizovani na internetu. Upitani o uticaju dezinformacija, 76 posto građana širom regiona smatra dezinformacije novim načinom ratovanja, što je skoro isti broj onih, njih 77 posto, koji smatraju da su lažne vijesti veliki problem - kazala je Bregu.

SecuriMeter zapadnog Balkana održava stavove građana regiona o brojnim važnim pitanjima, od organiziranog kriminala, migranata, radikalizacije na internetu, do sprječavanja prirodnih i drugih katastrofa, hibridnih prijetnji i dezinformacija. Ovim istraživanjem, koje će se provoditi na godišnjem nivou, otvara se novo poglavlje regionalne saradnje u oblasti sigurnosti kojim se za širu javnost uvodi alat s namjerom da bude od velike koristi i značaja kako za institucije, tako i za građane.

Skup na kome je predstavljen SecuriMeter, a koji je organiziralo Vijeće za regionalnu saradnju uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, osim generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju otvorili su i brigadni general i komandant štaba NATO-a u Sarajevu Eric Folkestad i direktor za jadranski region i zapadni Balkan u Generalnoj direkcija za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Andrea Cascone.

Prvo ispitivanje javnog mnjenja o pitanjima sigurnosti SecuriMeter zapadnog Balkana proveo je Indago među 6.000 građana zapadnog Balkana tokom januara i februara 2021. godine kao poduhvat RCC-a s platformom za Integrativno upravljanje internom sigurnošću (IISG), Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi (UNDP/SEESAC), Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Inicijativom za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa u jugoistočnoj Evropi (PDPI- SEE) i OBCT-om.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije