Bosna i Hercegovina     | 23.05.2021. 14:40 |

Serwer: Ustav preusmjeriti sa zaštite grupnih na zaštitu individulanih prava

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Profesor Daniel Serwer sa John Hopkins University iz Washingtona je, govoreći kao uvodničar na sesiji „Kruga 99“ o temi „Je li vrijeme za postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu?“, kazao da su u Dejtonu tri konstitutivna naroda uspjeli da postignu mir i složili se da će živjeti u jednoj suverenoj državi, na osnovu podjele vlasti, gdje je predviđeno da ni jedan narod ne može preuzeti vlast i samostalno odlučivati bez jednakog učešća i podrške ostalih konstitutuvnih naroda.      

Dodao je da nije nikakvo čudo što su etnonacionalistički lideri u to vrijeme prihvatili ono što su im ponudili Amerikanci u Dejtonu, „jer im je to omogućavalo da ostanu na vlasti na neodređeni vremenski period“.

- Nije ni čudo što Dodik i Čović rade na tome, na osnaživanju vlasti etnonacionalista i njihovom ostanku na vlasti. Tako da, kad govorimo o postdejtonskoj BiH i onima koji imaju određene nade u tom pravcu, htio bih da vas upozorim da trebate paziti šta je ono što želite - naveo je on.  

Serwer smatra da je ustavna reforma dobar put da se u BiH radi na uspostavljanju liberalne demokratske države.

Naveo je da je danas, 25 godina kasnije, pitanje „da li nam je u BiH potrebna ova disfunkcionalna vladajuća struktura da bi se zaštitila grupna prava Hrvata, Srba i Bošnjaka, odnosno da li je potrebno razmontirati ovu disfunkcionalnu strukturu u korist zaštite individualnih prava“.

- Ja bih rekao da jeste, jer ta grupna prava koja su zaštićena Dejtonskim mirovnim sporazumom, danas prijete funkcionalnosti države i njenom integritetu. Tako da smatram i po mom mišljenju, potrebno je fokusirati se na prijenos ovlasti sa entitata i kantona na Sarajevo, za neke stvari i neka pitanja, a na općine za druga pitanja – mišljenja je Serwer.

Po njegovim riječima, državna vlada u Sarajevu bi trebala imati i odgovornost i ovlasti da vodi pregovore vezano za preuzimanje Acquis communautaire Evropske unije i da uspostavlja pravila u tom smislu, a općine bi trebale pružati usluge građanima i imati na raspolaganju potrebna budžetska sredstva za to.   

Preduslov za ovakvu refromu je, smatra Serwer, „da se Ustav preusmjeri sa zaštite grupnih prava na zaštitu individulanih prava, odnosno prava pojedinaca“.

- Međutim, nije važno šta ja mislim kao Amerikanac. U BiH 25 godina poslije rata vi ste ti koji trebate da odlučite o tome. Dakle, izbor je vaš, a ne moj - poručio je Serwer.

Znam, naveo je on, „da su građani sada već umorni od etničke države u BiH i da žele tražiti nešto bolje, građansku državu“.

- Ali samo vi, isključivo vi ste oni koji možete to i ostvariti - zaključio je Serwer uvodno izlaganje na sesiji „Kruga 99“, koja je održana u online formatu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta