Svijet     | 23.05.2021. 11:04 |

Iran uskratio pristup nadzornim fotografijama za inspektore IAEA-e

FENA Internet

TEHERAN, 23. maja  (FENA) – Predsjednik iranskog parlamenta izjavio je u nedjelju da međunarodni inspektori više neće imati pristupa nadzornim fotografijama nuklearnih postrojenja Islamske Republike, dok se u u Beču vode razgovori o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Komentari predsjednika iranskog parlamenta Mohammada Baghera Qalibafa, koje je emitirala državna TV, dodatno naglašavaju sužavanje manevarskog prostora za Sjedinjene Države i druge zemlje za postizanje dogovora s Iranom. Islamska Republika već je obogatila i uskladištila uran na nivoe daleko više od onih navedenih u nuklearnom sporazumu.

- Po tom pitanju i na osnovu isteka tromjesečnog roka, Međunarodna agencija za atomsku energiju definitivno neće imati pravo pristupa nadzornim fotografijama od 22. maja - izjavio je  Qalibaf.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da će se njen generalni direktor obratiti novinarima u Beču tokom dana. Ta agencija UN-a nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Na osnovu takozvanog „dodatnog protokola“ s Iranom, IAEA „prikuplja i analizira stotine hiljada fotografija načinjenih svakodnevno njenim sofisticiranim nadzornim kamerama“, saopćila je agencija još u 2017. godini, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana