Ekonomija     | 21.05.2021. 14:17 |

Još šest poduzetnika u Općini Centar pokrenulo vlastiti biznis

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Potpisivanje ugovora sa šest mladih poduzetnika koji su dobili finansijsku podršku za pokretanje biznisa u okviru projekta "EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju", obavljeno je danas u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Općine Centar. 

Ugovore uime Općine Centar potpisao je načelnik Srđan Mandić, saopćeno je iz Općine Centar.

– Ovi mladi ljudi koji hoće da se ostvare u privatnom biznisu posljednja su nada za napredak društva i države BiH. Zato nam je jako bitan ovaj projekat koji podržava nosioce razvoja općine i države. Ubijeđen sam da će uspjeti u svom poslu, jer su do sada pokazali inovativnost i volju za radom - kazao je Mandić.

Mandić je istaknuo da predstavnici UNDP-a imaju želju i sredstva da podrže nove startup projekte koje realizuju naši mladi poduzetnici.

- Potpisivanje ovog ugovora nije kraj ove priče nego samo početak uspješne saradnje. Općina Centar će u dogledno vrijeme istražiti mogućnosti na koji način još može pomoći našim vrijednim sugrađanima jer je u ovakvim društveno ekonomskim prilikama velika hrabrost upustiti se u pokretanje privatnog biznisa, pogotvo mladim osobama - dodao je Mandić.

Potpisnicima ugovora je odobreno po 10.000 KM za podršku osnivanju firme i početku poslovanja.

Općina Centar u partnerstvu sa Udruženjem trenera CEFE u BiH, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, Internacionalnim Burch Univerzitetom, Bit alijansom i DVC Solution d.o.o. ,uz finansijsku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR), Evropske unije u BiH i Vlade SR Njemačke, a kroz projekat EU4Business, realizuje projekat pod nazivom „Sarajevo-centar poduzetništva“.

U okviru spomenutog projekta provodi se program podrške poduzetništvu čiji su korisnici mlade osobe sa poslovnim idejama iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija i kreativnih industrija. Vrijednost projekta za podršku razvoju poduzetništva na području Kantona Sarajevo je 250.000 eura, od čega je Evropska unija donirala 200.000 eura za direktnu podršku poslovnih ideja mladih poduzetnika. Do sada su finansijski podržane 24 poslovne ideje.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo