Bosna i Hercegovina     | 21.05.2021. 09:50 |

Osnovci iz Mostara pobijedili na natjecanju u programiranju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. svibnja (FENA) - Na trećem natjecanju u programiranju uz upotrebu micro:bit računara pobjedu je odnio tim Četvrte osnovne škole iz Mostara.

Natjecanje je organizirano u sklopu programa "Škole za 21. vijek" koji u Bosni i Hercegovini implementira British Council u suradnji s lokalnim ministarstvima obrazovanja, a financira britanska vlada.

British Council izuzetno brine o zdravlju i sigurnosti svih sudionika događaja tijekom pandemije pa se natjecanje po drugi put održalo online.

Škole su bile pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri odabrao sedam najboljih radova da se predstave u finalu na video konferenciji. Učenice i učenici osnovnih škola su još jednom pokazali da su jako prilagodljivi i da se izuzetno dobro snalaze kada su u pitanju digitalne tehnologije, priopćili su implementatori.

Pobjednički projekat zove se "Brinemo o sebi i drugima", a kreirali su ga učenici Ishak Rahimić i Norah Marić, pod mentorstvom nastavnica Belme Selimotić i Elvise Boškailo. Ideja projekta je da se utječe na epidemiološku svijest, zdravstvene i higijenske navike pojedinaca u zajednici i da se osvijesti važnost upotrebe dezinfekcijskih sredstva, posebno u ovom razdoblju.

Pobjednici se nadaju da će spomenuti projekt pomoći njihovoj školi, ali i široj zajednici.

Drugo mjesto osvojila je škola OŠ "Suljo Čilić" iz Jablanice, a treće OŠ "Bijelo Polje" iz Mostara.

 U svom uvodnom obraćanju prisutnima, menadžerica projekta Amila Karavdić pohvalila je entuzijazam i vrijedan rad svih sudionika programa "Škole za 21. vijek" tijekom ovog izvanrednog pandemijskog razdoblja.

Natjecanju je nazočio i britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Matthew Field, koji je i imao čast da proglasi pobjednike.

Veleposlanik Field čestitao je pobjednicima, ali i svim sudionicima ovog natjecanja.

"Radili ste timski. Uparili ste maštu sa znanjem i digitalnim vještinama. Prešli ste put koji prelaze svi inovatori i upotrijebili nove vještine da pretvorite svoje ideje u nešto novo i fascinantno. Istovremeno, odgovorili ste na neke od problema iz svog okruženja i učinili svoju okolinu malo boljim mjestom za život. Uvijek će svijetu biti potrebni ljudi koji znaju da riješe probleme i koji kritički razmišljaju", poručio je britanski veleposlanik.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!