Bosna i Hercegovina     | 21.05.2021. 08:29 |

Na međunarodnom skupu o mjeriteljstvu prezentiran 'One health' koncept rada INZ

FENA Saopćenje

ZENICA, 21. maja (FENA) - Zvaničnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prezentirali su široj regionalnoj i međunarodnoj javnosti, na dvodnevnom međunarodnom skupu nazvanom "Svjetski dan mjeriteljstva", koncept Jednog - jedinstvenog zdravlja (One health) po kojem ta institucija, prva i zasad jedina, u potpunosti posluje na području jugoistočne Evrope.

Skup je organiziralo HMD - Hrvatsko mjeriteljsko društvo i partneri u povodu 20. maja - Svjetskog dana mjeriteljstva. Zbog okolnosti globalne pandemije COVID-19, skup je održan u online formi, a prisustvovalo je više od 300 stručnjaka iz regiona i Evrope.  

Na toj konferencije bilo je četrdesetak tema, a uz HMD organizatori su bili su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Državni zavod za mjeriteljstvo Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska akreditacijska agencija, Hrvatski zavod za norme, Institut Ruđer Bošković, Inovacijski centar Nikola Tesla, te Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Zagreb.

Kroz sekcije Mjerenje za zdravlje, Novostima u zakonodavstvu i akreditaciji, Projekti imatelja Nacionalnih mjernih laboratorija, Mjeriteljstvo u praksi, te Zanimljivosti iz povijesti mjeriteljstva, govorilo se o nacionalnim i međunarodnim standardima, mjeriteljstvu, a sve kroz prizmu aktuelne pandemije.

Predsjednik HMD-a Mladen Jakovčić izrazio je zadovoljstvo učešćem INZ-a i prezentiranjem jedinstvenog koncepta na ovom prostoru, kojeg INZ implementira po uzoru na zapadnoevropske institucije javnog zdravlja, a podrazumijeva zajedničku - jedinstvenu brigu o zdravlju ljudi, životinja i bilja.

Autori rada i virtuelne prezentacije INZ-a bili su direktor INZ-a Senad Huseinagić, rukovoditelj Zavoda za veterinarstvo INZ-a Muhamed Gladan, te menadžer za kvalitet INZ-a Benjamin Čaušević, koji je ujedno i prezentirao taj rad i temu "Izazovi One healtha u BIH".

Učesnici skupa iz BiH su bili i direktor laboratorija Verlab Sarajevo Almir Badnjević, o temi "Zakonski mjeriteljski okvir za medicinska mjerenja", te Belma Fakić iz zeničkog Instituta "Kemal Kapetanović" o temi "Uzorkovanje i reprezentativnost uzorka".

Predavači na skupu su bili još iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Portugala, a dolaze iz oblasti javnog zdravstva, medicinskih ustanova, agencija za lijekove, državnih zavoda, fakulteta, službi, komercijalnih kompanija i državnih ministarstava, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana