Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 17:31 |

Cikotić i Sekulović o unapređenju sigurnosne saradnje i boljoj kontroli granice

FENA Saopćenje

PODGORICA/SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Podgorici sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Sergejem Sekulovićem s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti sigurnosti.

Iskazana je zajednička spremnost za jačanje bilateralnih odnosa i ostvarivanje zajedničkih interesa dvije države.

Ovom prilikom potpisani su i veoma važni dokumenti kojim se omogućava bolja kontrola granice, a istovremeno olakšava kretanje za putnike i robe između BiH i Crne Gore.

Radi se o izmjenama i dopunama Sporazuma o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj te Anexu Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.  

Ministar Cikotić je istakao da ga raduje stabilnost odnosa između dvije zemlje te da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti i borbi protiv globalnih sigurnosnih izazova.

- Građani obje države će slobodnije, jednostavnije i lakše prelaziti granicu. Time potvrđujemo univerzalne principe integracije i povezivanja, a ne fragmentacije - kazao je Cikotić.

Ministar Sekulović kazao je da će potpisani sporazumi omogućiti efikasnije rješavanje svakodnevnih životnih pitanja stanovništva koje živi u pograničnim područjima obje države.

- Zajednički granični prelazi doprinijeće jednostavnijoj i bržoj graničnoj kontroli, racionalizaciji i jačanju uzajamnog povjerenja, unapređenju saradnje između graničnih službi i efikasnijoj primjeni zajedničkih mjera u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala - kazao je Sekulović.

Cikotić je pozvao Sekulovića u uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini te nastavak razgovora o sigurnosnim izazovima na najvišem nivou, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom