Kultura     | 20.05.2021. 16:26 |

Rektorska konferencija BiH podržava otvaranje Katedre za romski jezik

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. maja (FENA) – Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine podržala je nastojanja Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH da se na javnim univerzitetima oformi i Katedra za romski jezik i književnost.

Predsjedavajući tog odbora Dervo Sejdić, koji je s predstavnikom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Adnanom Jasikom i dr. filoloških nauka Hedinom Sijerčić prezentirao „Okvirni akcioni plan u obrazovnim potrebama Roma/Romkinja 2018.-2022. godnine“, koji je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, istakao je kako su, kroz prezentaciju tog dokumenta, govorili o standardizaciji i udžbeničkoj literaturi za izučavanje romskog jezika.

-Ono što je najbitnije, romski jezik, kada bude uveden, da li na univerzitete ili u osnovne škole, trebaju da ga izučavaju svi oni koji žele.

Dobili smo podršku, što sam i očekivao. Kada razgovarate sa stručnjacima iz zanata, onda vas vrlo lako razumiju i podrže ono što želite.Zaista sam sretan što sam imao priliku da razgovaram sa gospodom rektorima univerziteta u BiH- kazao je Sejdić, koji je izrazio nadu da će uskoro svi građani imati priliku da izučavaju i romski jezik.

Posebno ga, istakao je, raduje činjenica da je u ovom trenutku na javnim bh. univezitetima studira više od 50 studenata i studentica romske nacionalnosti.

Doktorica Sijerčić smatra kako je neophodno otvariti Katedru za romski jezik i kulturu i zbog potrebe obučavanja nastavnog kadra, koji bi na adekvatan način mogao da prenosi znanje „o romskom jeziku, kulturi, historiji, književnosti i svemu onome što čini polje Romistike i Romologije“.

Rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara prof. dr. Elvir Zlomušica, poslije izlaganja predstavnika Roma, ističe kako se osjećao malo i potrešeno što se taj narod ne nalazi u boljim uslovima u BiH.

-To će nam, u svakom slučaju, biti jedan od uslova prilikom pristupanja evropskim integracijama.

Rektori javnih univerziteta i svi javni univerziteti u BiH dali su otvorenu, bezrezervnu podršku ka pronalaženju različitih puteva za poboljšanje života Roma i romske zajednice u BiH - podvukao je Zlomušica.

On je dodao da su donijeli zaključak kako će, na jednoj od narednih konferencija, razgovarati i o egzaktnim pokazateljima za operacionalizaciju tog procesa, jer im ti podaci danas nisu bili prezentirani.

Rektor Univerziteta u Zenici i aktuelni predsjednik Rektorske konferencije BiH prof.dr. Damir Kukić napomenuo je kako su danas analizirali i nastavni procesa te zadovoljni što su, u uslovima pandemije, „uspjeli održati onaj kvalitet koji je neophodan na svim javnim univerzitetima i Sveučilištu u Mostaru“. Napomenuo je i nastavak dobre saradnje s nadležnim ministarstvima Vijeća ministara BiH.

-Na neki smo način ostvarili i kontinuitet lobiranja za drugačiji pristup oporezivanju nesamostalne ili samostalne djelatosti, odnosno angažmana spoljnih saradnika na javnim univerzitetima u BiH.

Ako bi ostali ovakvi prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u Fedraciji BiH, onda bi brojni fakulteti, jednostavno, bili zatvoreni - upozorio je Kukić.

Sreća je, kazao je, što taj zakon do sada nije i usvojen, jer bi doveo u pitanje sam duh visokog obrazovanja, kocept mobilnost te uzrokova o brojne finansijske probleme fakultetima i univerzitetima.

-Ne bi bilo nikakvih razvojnih, strateških planova jer bi, za svaki studijski program koji otvarate, morali zaposliti sve potrebne nastavnike. To je, jednostavno, nemoguće - upozorava Kukić.

Novi direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH prof. dr. Enes Hašić najavio je za naredni mjesec tematsku sjednicu Rektorske konferencije o akreditaciji studijskih programa, što je također obaveza iz procesa evropskih integracija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana