Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 14:06 |

Čajić i Biloš na sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji (EU) brigadir Jasmin Čajić učestvovao je, uime načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnika Senada Mašovića, na sastanku Vojnog komiteta EU na nivou načelnika štabova oružanih snaga zemalja-članica EU i partnerskih zemalja.

Sastanku je prisustvovao i štabni oficir u Vojnom dijelu Misije BiH pri NATO-u pukovnik Dobrislav Biloš. 

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Claudio Graziano, nakon otvaranja sastanka, izrazio je zahvalnost svim učesnicima, naročito predstavnicima partnerskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, za učešće i doprinos u misijama pod vodstvom EU.

Tokom sastanka prezentirane su najvažnije informacije iz misija i operacija pod vodstvom EU, u Maliju, Somaliji, ali i Centralnoafričkoj Republici u kojoj učestvuju i pripadnici OSBiH.

U nastavku, učesnici sastanka su iznosili mišljenja i stavove u pogledu učešća u misijama pod vodstvom EU, naglasivši potrebe za nastavkom i unapređenjem saradnje u sve tri EU-vođene misije s krajnjim ciljem stvaranja što kvalitetnijeg sigurnosnog ambijenta s jedne, i unapređenja efikasnosti suočavanja sa sigurnosnim izazovima i prijetnjama u pomenutim misijama, s druge strane.

Brigadir Čajić je učestvovao i na službenom prijemu u čast načelnika štabova OS organiziranog od predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU generala Graziana i predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a zrakoplovnog maršala Stuarta Peacha.

Na marginama ovih aktivnosti, brigadir Čajić je razgovarao sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a zrakoplovnim maršalom Stuartom Peachom, koji je između ostalog i potvrdio svoje prisustvo na predstojećoj Konferenciji načelnika štabova OS zemalja članica B9, planiranoj da se održi 8. juna 2021. godine u Sarajevu, a čiji domaćin će biti načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo