Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 13:06 |

U BPK Goražde počela postepena imunizacija medijskih radnika

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.maja (FENA) – Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  vakcinacija se vrši u skladu sa Planom imunizacije koji podrazumjeva vakcinisanje prioritenih grupa, starijih pd 65 godina te  hroničnih bolesnika, među kojima ima i medijskih radnika.

Time je i na području BPK Goražde podržana inicijativa Društva novinara BiH, koje je dopisom i od izvršne vlasti u ovom kantonu tražilo da se prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19, novinari uvrste u grupu odmah iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva.

Po riječima  direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medine Bičo, sa vakcinacijom medijskih radnika krenulo se postepeno.

- U BPK Goražde nema mnogo medijskih radnika tako da smo odlučili postepeno krenuti i sa njihovom imunizacijom, prvenstveno onih koji spadaju u rizične grupe, imajući u vidu prirodu njihovog posla zbog koje su svakodnevno izloženi rizicima te doprinos koji daju u borbi sa Covidom-19 izvještavajući javnost i animirajući građane da se pridržavaju mjera, što je od velikog značaja – kazala je dr. Bičo.

Naglasila je da je značajan broj medijskih radnika prebolio Covid-19 te da u ovoj branši na području BPK Goražde nisu zabilježeni smrtni slučajevi

- Veliki je interes građana za imunizaciju, a BPK Goražde dobija jedan posto vakcina od obezbijeđene količine tako da se u skladu s tim i ponašamo. Bilo bi odlično da su nam vakcine dostupne u većem obimu, kako bi se vakcinisao veći broj građana. Sa dopremanjem većih količina vakcina bit će nastavljena i imunizacija medijskih radnika na području BPK Goražde – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović također podržava incijativu da se vakcinišu medijski radnici u ovom kantonu

- Mi smo ranije razmatrali dopis Društva novinara BiH na kriznom štabu a također i Vlada je podržala tu inicijatuvu da se medijski radnici uvrste u prioritete, međutim, stizale su zaista male količine vakcina tako da se to nije moglo realizirati ranije. U skladu sa raspoloživim količinama koje sada stižu u BPK Goražde stekli su se uslovi da se postepeno krene i sa vakcinacijom medijskih uposlenika, s tim da su i dalje prioriteti hroničari i osobe starije od 65 godina. Vjerujem  da će sa dopremanjem novih količina vakcina proces imunizacije medijskih radnika u BPK  biti priveden kraju, što apsolutno podržavam – kazao je resorni ministar.    

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta