Stranačke aktivnosti     | 19.05.2021. 15:12 |

Saopćenje za javnost SBB-a

FENA Saopćenje

 

Potpredsjednik SBB-a Admir Čavka: Iako je naše raspoloženje svaki put zloupotrijebljeno, probosanske stranke u RS-u trebaju biti jedinstvene 2022. godine

Potpredsjednik SBB-a Admir Čavka, nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH, s ciljem formiranja trećeg političkog bloka u manjem bh. entitetu RS, kazao je da SBB podržava svaki razgovor i dogovor probosanskih snaga koje ne negiraju državu BiH, odnosno počinjeni genocid u Srebrenici.

- To govorim iz ugla nekoga ko živi u Banjoj Luci i svakodnevni život sa svojom porodicom provodi na području manjeg bh. entiteta. Bez obzira na sve naše probleme i nedaće s kojima se susrećemo svaki dan, činjenica je da živim u Bosni i Hercegovini, ali na njenom dijelu u kojem su Bošnjaci sistematski ugroženi i diskriminirani. U tom smislu, smatram da je pomoć svih onih koji žele BiH neophodna i trebala nam je doći mnogo ranije – rekao je Čavka.

Uz činjenicu da on lično, ali i SBB u potpunosti podržavaju sve vrste dogovora koji će donijeti dobrobit povratnicima, ističe da su slični razgovori i dogovori svaki put do sada, nažalost, propali onoga trenutka kada se završe izbori i formira vlast.

- SBB je svaki put do sada bezuvjetno podržao svako probosansko okupljanje na prostoru RS-a, ne tražeći nikakve komadiće vlasti ili pozicije, ali sve u cilju poboljšanja katastrofalnog položaja povratnika. Nažalost, svaki put do sada takvo naše raspoloženje je zloupotrijebljeno. Vrlo svjež i bolan primjer imamo u Srebrenici. SBB je apsolutno podržao Koaliciju „Moja adresa Srebrenica“, ni tada ne tražeći nikakve pozicije. Ali nakon izbora, bez saglasnosti i ikakvog znanja SBB-a, pa i drugih stranaka, Koalicija je formirala vlast s negatorima genocida. Ponavljam da nas te fotelje nisu zanimale, ali takve nepoštene odluke i političke avanture nas tjeraju na razmišljanje i oprez kada su u pitanju buduća okupljanja u RS-u – rekao je Čavka.

Bez obzira na sve, on smatra da svi funkcioneri probosanskih stranaka trebaju dati priliku dogovoru i promjeni dosadašnjeg pristupa pregovaranja, a sve kako bismo jedinstveni nastupili na izborima 2022. godine i ostvarili zajednički cilj, odnosno dobivanje 70.000 glasova probosanskih snaga.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta