Bosna i Hercegovina     | 19.05.2021. 10:36 |

Djeca i mladi iz cijele BiH učestvuju u kreiranju politika koje ih se tiču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - World Vision BiH (WV BiH) udružio je snage sa organizacijom 'Naša djeca' Sarajevo i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, u cilju unaprjeđenja dječijih prava u BiH, a uz finansijsku pomoć Evropske unije, te će doprinijeti rješenju najvećih problema vezanih za prava djece u BiH - nedostatak efikasnog mehanizma saradnje vladinih i nevladinih organizacija i institucija države i nedostatak glasa i mišljenja djece o pitanjima i odlukama koje ih se tiču.

- U cilju rješenja tih nedostataka, uspostavit ćemo digitalnu platformu za razmjenu mišljenja i iskustava državnih institucija i nevladinih organizacija, a u zajednički rad uključiti djecu i mlade - navodi se.

Konvencija o pravima djeteta, čija je potpisnica i naša država, donosioce odluka zadužuje da osiguraju okruženje u kojem djeca mogu razvijati i iznositi vlastita mišljenja i stavove.

- Unaprjeđujući dječije učešće, unaprjeđujemo stanje u društvu i odgajamo aktivne građane – istaknuto je.

Prepoznavši važnost mišljenja djece i mladih u procesu donošenja odluka, radit će, kako se navodi u saopćenju za javnost, na edukaciji i zagovaranju za prava djece i mladih, organizirati akcije unutar lokalnih zajednica te osigurati učešće djece i mladih u Odboru, koji će potrebe svojih vršnjaka iznositi na pravu adresu - Vijeću za djecu BiH ali i drugim tijelima i institucijama čija je nadležnost unaprjeđenje stanja prava djeteta u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu su organizacije, partneri na projektu, pozvale formalne i neformalne grupe djece i mladih iz cijele države da se priključe aktivnostima koje će doprinijeti jačanju njihovih prava.

Pozivu su se odazvala djeca i mladi iz Banjaluke, Banovića, Bijeljine, Brčkog, Čelića, Goražda, Ilijaša, Istočnog Sarajeva, Kalesije, Kotor Varoši, Lukavca, Mostara, Pala, Petrova, Prnjavora, Sarajeva, Trebinja, Tuzle, Visokog, Zenice i Zvornika. U naredne dvije godine njih 240, uzrasta od 12 do 25 godina, direktno će utjecati na kreiranje politika koje ih se tiču.

- Kroz rad našeg udruženja dokazali smo da smo kompetentni, kredibilni, izborili se da nas se sasluša i uspjeli, iako mladi, pregovarati sa odraslima - poručuje grupa djece i mladih iz Sarajeva, koji će zajedno sa ostalim učesnicima projekta raditi na unaprjeđenju prava djece u BiH.

Kako navode iz Odjela za komunikacije WV BiH, prvi susret mladih bio je 18. maja ove godine, a  djeca i mladi saznali su više o ključnim izazovima s kojima se BiH suočava kad su u pitanju njihova prava.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo