Bosna i Hercegovina     | 19.05.2021. 10:09 |

Izrečena prvostepena presuda za nedozvoljen promet akciznih proizvoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18, maja (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Zlatko Marijanović i drugi.

Optuženi su oglašeni krivim što su počinili: optuženi Zlatko Marijanović krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, Stanko Čolak krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda te krivično djelo pranje novca, Goran Marijanović i Zdenko Tomić krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Sud je Zlatku Marijanoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, Stanku Čolak kaznu zatvora od dvije godine i tri mjeseca, Goranu Marijanoviću kaznu zatvora od godinu i šest mjeseci, a optuženom Zdenku Tomić u trajanju od godinu dana.

Optuženima se u izrečene kazne zatvora uračunava vrijeme provedeno  u pritvoru, a trajno im se  oduzimaju ranije privremeno oduzeti predmeti. Od optuženog Zlatka Marijanovića oduzima se iznos od 30.000 KM, kao imovinska korist stečena krivičnim djelom, koji je dužan uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude. Od optuženog Stanka Čolaka oduzima se protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 15.790 KM, 16.930 eura  i 50 kuna. Navedeni novčani iznosi će kao imovinska korist, po pravosnažnosti presude, biti uplaćeni u korist budžeta Bosne i Hercegovine.

Optuženi Zlatko Marijanović, Stanko Čolak, Goran Marijanović i Zdenko Tomić krivi su što su postali pripadnici grupe za organizirani kriminal koja je zajedničkim djelovanjem nezakonito proizvodila i stavljala u promet, odnosno prodavala proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, a optuženi Stanko Čolak je raspolagao novcem za koji je znao da je pribavljen počinjenjem krivičnih djela, navode iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije