Bosna i Hercegovina     | 17.05.2021. 19:18 |

Pripadnici ARBiH iz Brčkog dobit će egzistencijalnu naknadu

FENA Saopćenje

BRČKO, 17. svibnja (FENA) - Vršitelj dužnosti federalnog ministra za pitanje branitelja Mirza Terzo sastao se u Brčkom s gradonačelnikom tog grada Esedom Kadrićem s kojim je razgovarao o poboljšanje statusa razvojačenih boraca, pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH), odnosno o izjednačavanju prava te populacije na području cijele Bosne i Hercegovine.

Sastanku su nazočili i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić i ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović, kao i predstavnici boračkih saveza Federacije i Distrikta Brčko.

"Nezaobilazna tema je danas bila poboljšanje statusa boračke populacije, posebno onih s područja Brčko distrikta BiH. Ovo je drugi posjet nadležnog ministarstva i potvrda da zajednički intenzivno radimo na rješavanju problema koje postoje u ovoj oblasti. Iskreno se zahvaljujem i predstavnicima Tuzlanskog kantona kao i federalnom ministru na angažmanu. Siguran sam da će se ova aktivnost završiti na dobrobit naših građana", rekao je Šadić.

V. d. federalnog ministra za pitanje branitelja Mirza Terzo istaknuo je kako je cilj sastanka bio upoznavanje predstavnika brčanih vlasti s aktivnostima na izmjenama zakona koji tretiraju boračku populaciju.

"Ono što je važno za Brčko distrikt jeste da su u izmjenama zakona o demobiliziranim borcima, kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi, obuhvaćeni svi borci koji imaju boravak na području Brčko distrikta, njih oko 700. Dogovorili smo da ta prava ostvare i supruge demobiliziranih boraca koje nemaju druga primanja. Pored distrikta bit će obuhvaćene i sve supruge demobiliziranih boraca u Federaciji, preko 57 godina, kao i s područja Republike Srpske", istaknuo je Terzo.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović naglasio je da borci s područja Brčkog i Tuzle dijele zajedničke probleme te da se nada da će izmjenama i dopunama spomenutog zakona biti riješena nepravda kako bi borci iz Brčkog bili tretirani kao i borci na području FBiH, dodaje se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo