Stranačke aktivnosti     | 17.05.2021. 16:22 |

Saopćenje za javnost SBB-a

FENA Saopćenje

Izjava političkog direktora SBB-a Anisa Krivića: Nadležni u manjem bh. entitetu treba da se konačno prestanu igrati države

Savez za bolju budućnost BiH smatra neprihvatljivim poteze Vlade Republike Srbije i bh. entiteta RS kada je u pitanju polaganje kamena temeljca za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ na rijeci Drini sve dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o tome da li je uopće zakonit projekt raspolaganja vodnim resursima koji su dobro države Bosne i Hercegovine, a ne entiteta.

- Stoga apeliramo na Vladu Srbije da odustane od bilo kakve vrste međunarodne saradnje s bh. entitetom u smislu izgradnje hidrocentrale na državnoj imovini Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić pozivamo da sve aktivnosti i saradnju kada je u pitanju izgradnja hidrocentrale „Buk Bijela“ u budućnosti vodi s Vijećem ministara BiH. Jedino u tom slučaju država Srbija neće učestvovati u narušavanju bosanskohercegovačkog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti - kazao je politički direktor SBB-a Anis Krivić.

U isto vrijeme smatramo da i u ovom slučaju dolazi do izražaja nefunkcionalnost i nesposobnost Vijeća ministara BiH, jer nije u stanju da zaštiti stvarnu imovinu BiH.

- Također, pozivamo i nadležne u manjem bh. entitetu da se konačno prestanu igrati države i da sve projekte koji su u nadležnosti BiH, u što spada i raspolaganje državnom imovinom, implementiraju putem Vijeća ministara BiH, a ne entitetskih vlada. Jedino na taj način je uopće moguće baviti se izgradnjom energetskih objekata na imovini države BiH - naveo je Krivić.

Iako nismo sretni što Vlada Srbije danas nije održala sastanak s Vijećem ministara, nas u SBB-u uopće ne iznenađuje njihova saradnja s Vladom bh. entiteta Republika Srpska, ali nas žalosti indolentan odnos Vijeća ministara BiH i svih drugih bh. institucija i vladajućih funkcionera prema ugrožavanju suvereniteta BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo