Regija     | 17.05.2021. 16:47 |

Milanović: Slovenija i Hrvatska su tu da pomognu državama koje su u integracijskom procesu (VIDEO)

FENA Aida Kovač

BRDO KOD KRANJA/SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je na pres-konferenciji nakon sastanka lidera u povodu 10. godišnjice Brdo-Brijuni procesa, na Brdu kod Kranja, izjavio da su dogovorili tekst  Dekaracije, koji je kompromis u kojem je neko od nečega morao odustati.

Po njegovim riječima, bilo je određenih prijepora, nesporazuma.

- Recimo da je agenda kosovske predsjednice Osmani bila nešto ambicioznija i da su zbog protivljenja Srbije neki dijelovi morali biti ispušteni - naveo je Milanović.

Dodao je da on to vidi kao sasvim prihvatljivu cijenu dokumentu koji je dobar.  

Istaknuo je da su Slovenija i Hrvatska,  „ovdje, prije svega,  da pomognu državama koje su u integracijskom procesu, u jednoj fazi u kojoj smo mi bili prije 15 ili 20 godina, Slovenija pa onda Hrvatska“.  

- To je ustvari jedini motiv. Motiv nije ni mentorstvo, ni tutorstvo, niti bilo kakve karijerne i biografske komponente za bilo koga od nas, siguran sam u to, nego da se državama pomogne, jer mi u tome vidimo i svoj interes - naveo je Milanović.

Kazao je da bilateralni problemi koje države sudionice inicijative imaju međusobno, neće moći biti riješene u okviru procesa Brdo-Brijuni te da misli „da bi bilo zdravo da ih se previše ni ne koristi, jer to nas je danas pomalo i ometalo u radu“.

- Ali smo, čini mi se, dosta strpljivo i uporno, onako navigatorski, moreplovački, došli do luke i brod se nije razbio niti je oštećen. Dakle, jedno kompromisno, ali jasno rješenje iza kojega svi stojimo. Za godinu dana ćemo se vidjeti, još uvijek ne znamo gdje, hoće li to biti Priština ili Beograd, jedna od te dvije adrese su u nastajanju - naveo je Milanović.

Svečanom sastanku lidera u povodu 10. godišnjice Brdo - Brijuni procesa na Brdu kod Kranja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su prisustvovali i lideri ostalih zemalja učesnica Brdo - Brijuni procesa - Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani.

Pogledajte https://fena.ba/video/5897

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qD1DeOroOeOJ5F1aZaI1YQaNVVp5UvuP?usp=sharing

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo