Stranačke aktivnosti     | 17.05.2021. 13:40 |

Priopćenje za javnost GO HRS-a Široki Brijeg

FENA Saopćenje

Priopćenje za javnost: KADA SENZACIONALIZAM I ZABLUDA, PREUZMU PRIMAT NAD ZDRAVIM RAZUMOM

Dvojbe o cijepljenju tijekom aktualne pandemije znanstvenici pripisuju najviše nesigurnosti i manjku znanja o detaljima cjepiva protiv bolesti Covid-19. Zavod za javno zdravstvo ŽZH, na čelu sa dr Andreom Jurić, umjesto davanja odgovora na brojna pitanja odlučio se na iznošenje znanstveno krajnje neutemeljenih tvrdnji koje građane dovode u zabludu.

Naime, ovaj zavod je platio/snimio promo spot koji bi tobože trebao motivirati građane na cijepljenje. Spot vrvi od krajnje senzacionalističkih i u potpunosti znanstveno neutemeljenih tvrdnji, poput onih kako „ako se ne cijepite može doći do smrti i doživotnih posljedica“, kako su „nuspojave manje štetne od same zaraze“, a vrhunac zablude je izjava ravnateljice Andree Jurić koja govori kako „Svako cjepivo štiti od respiratora“.

Prije nepuna dva mjeseca ista je tvrdila kako „nije svako cjepivo dobro“. Dakle, dijametralno suprotna izjava od ove zadnje. Dopustiti ćemo da je možda liječnica u ova dva mjeseca došla do novih saznanja, ali nećemo dopustiti otvoreno dovođenje građana ŽZH u zabludu, jer je to i protuzakonito. “Zabranjeno je oglašavanje lijekova široj javnosti tako da se lijeku pripisuju svojstva kojih nema, preuveličava pozitivno djelovanje lijeka, senzacionalistički i na neodgovarajući način opisuje djelovanje lijeka ili da se na bilo koji drugi način dovodi korisnik lijeka u zabludu.”  - Članak 76. Stavak 3. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Bilo da se radi o adenovirusnim ili mRNA cjepivima koji se koriste protiv Covid 19, oba djeluju na imunološki sustav, na njegovo jačanje, ali ne postoji nigdje iole relevantan podatak o tome da ista „spašavaju od respiratora“ i/ili ako ih ne uzmete da će to biti uzrokom Vaše smrti, jer to jednostavno nije istina.

Čemu ovakav senzacionalizam i očigledno dovođenje naših sugrađana u zabludu? Ako je ovo istina što se tvrdi, kako je moguć drastičan pad incidence zaraze u ŽZH, o kojoj danas javno govori federalno ministarstvo zdravstva, znajući da se procijepljenost u ovoj županiji mjeri maltene u promilima? Što ćemo sa ogromnom većinom ljudi koji su preboljeli Covid 19 asimptomatski?

Umjesto senzacionalistički izgovorenih neistina dr. Jurić i ZZJZ ŽZH je morao dati odgovore na brojna pitanja koja ljude tište kada su cjepiva u pitanju. Kada se uzima koja doza, kolika razina antitijela mora biti da se može primiti cjepivo, koje su najrizičnije skupine, kako se cijepe oni koji pate od kroničnih i autoimunih bolesti, u kojoj mjeri je osigurana zdravstvena zaštita onih koji imaju nuspojave na dobivena cjepiva, itd.

Ovako paušalno i neutemeljeno iznošenje znanstveno neutemeljenih izjava ne samo da dovodi u zabludu građane, nego i stvara kontraefekt. Još jedan u nizu dokaza kako oni koji su pozvani upravljati posljedicama korona krize svojim postupcima stvaraju veću štetu na društvo i građane od samog korona virusa. Institucije moraju ulijevati sigurnost kod građana, poticati znanje i smirenost, a ne dovoditi u zabludu senzacionalističkim neistinama.

HRS će spomenuti spot prijaviti Agenciji za lijekove i tražiti da se isti povuče zbog dovođenja u zabludu. Što se tiče pojedinaca iz ZZJZ ŽZH,  da postoji imalo morala kod njih, davno bi dali ostavke na svoje pozicije.

 G.O. HRS-a Široki Brijeg

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!