Bosna i Hercegovina     | 17.05.2021. 11:17 |

VTK BiH - Osigurati kvalitetnu infrastrukturu za digitalizaciju privrede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - IKT Asocijacija Vanjskotrgovinske komore BiH petu godinu zaredom obilježava 17. maj,  Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

Svake godine, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) bira aktuelnu temu kojom se obilježava taj značajan datum. Pandemijska kriza izazvana virusom korona ne samo da istakla bitnu ulogu informacionih i telekomunikacionih tehhnologija za uspješno funcionisanje društava u cjelini, već je u prvi plan iznijela zapanjujuće digitalne nejednakosti između i unutar zamalja. Stoga tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva nosi naziv “Ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima”.

U protekloj godini je pred informatičke i telekomunikacione kompanije i u našoj zemlji postavljen ogroman izazov. Pokazana je spremnost da se odgovori na sve zahtjeve korisnika u veoma kratkom roku, te da se u okviru društveno odgovornog poslovanja pruži podrška svim važnim sistemima koji su zbog pojave pandemije doživjeli veliki pritisak, prvenstveno zdravstvenom i obrazovnom sistemu, ali i svim ostalim kategorijama društva kojima je podrška bila potrebna, te se na najjasniji način pokazalo  koliki je značaj IKT sektora u zajednici.

Upravo prethodna godina učinila je vidljivijom potrebu za kontinuiranim ulaganjem u razvoj modernih tehnologija i razvoj digitalnih servisa, kao i potrebu za kvalitetnim internet konekcijama, u šta telekom kompanije i ulažu znatna sredstva konstantno godinama unazad. Pandemija virusa korona svakako je dodatno ubrzala proces digitalne transformacije u BiH, te samim tim postavila i dodatne zahtjeve pred IKT kompanije koje su nosioci ove vrste tehnoloških promjena modernog doba.

- Dakle, osim obaveze pružanja najsavremenijih, pouzdanih i kvalitetnih usluga svojim korisnicima, zadatak telekoma je da obezbijedi stabilnu i kvalitetnu infrastrukturu za digitalizaciju privrede, a to podrazumijeva ulaganje u optičku pristupnu mrežu, razvoj infrastrukture za mobilne mreže kao preduslov za razvoj IoT aplikacija, te razvoju naprednih cloud servisa, IKT rješenja i uopšte promociju tehnoloških inovacija. Svakako, vrijeme izazova je i vrijeme u kojem bi se moralo ubrzati donošenje novih zakona i standarda iz oblasti informacionih tehnologija kao i definisanje strateških partnerstava - ističu iz VTK BiH.

Saradnja s vodećim poslovnim subjektima u oblasti IKT, kako dodaju, garancija je uspjeha i institucionalne i sistemske podrške malim i srednjim preduzećima, inovativnim idejama i kreativnim rješenjima koja treba povezati i na taj način stvoriti bazu znanja i praktičnih iskustava koji će služiti transformaciji naše privrede i boljim uslovima za razvoj društva znanja i novih vještina koje bi omogućile brži privredni i društveni napredak.

Zahvaljujući prilagodljivosti IKT sektora brzim promjenama kakve se na ovom polju dešavaju u posljednjim decenijama, ovaj sektor u BiH je spreman da svojim korisnicima i cjelokupnoj zajednici obezbijedi sve pogodnosti koje nude moderne tehnologije, čineći tako život kvalitetnijim, lakšim i boljim i što je najbitnije, svima dostupnim. 

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se 17. maja, na godišnjicu potpisivanja Prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, i na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu.

Cilj obilježavanja Dana telekomunikacija i informacionog društva u svijetu jeste afirmacija informaciono-komunikacionih tehnologija, s obzirom na značaj koji ove tehnologije imaju u savremenom društvu, saopćeno je iz VTK BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana