Bosna i Hercegovina     | 16.05.2021. 18:14 |

Evropski pokret u BiH od Pahora traži da se dodatno zauzme za BiH u EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Evropski pokret u BiH pozdravlja i podržava Brdo-Brijuni proces, kojeg su 2013. pokrenuli predsjednik Slovenije Borut Pahor i tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, kako bi regionu zapadnog Balkana bila što prije omogućena integracija u Evropsku uniju.

U susret iznimno važnog sutrašnjeg samita, uzimajući u obzir sve češća "nepostojeća pisma" koja su upozoravajuća za sve u Bosni i Hercegovini ali i za druge države regiona, koje bi nasilne promjene promjene granica mogle gurnuti u katastrofu, Evropski pokret u BiH je u pismu upućenom Pahoru pružio maksimalnu podršku očuvanju trenutačnih granica ovog dijela Evrope i pozdravio nedavne izjave i odluke najviših organa Evropske unije o nemijenjanju postojećih granica na Balkanu.

Istovremeno, Evropski pokret u BiH se snažno zalaže i podržava nedavne najave, prijedloge i izjave visoko rangiranih predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, koji su učestvujući u Svečanoj akademiji 12. maja povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH u organizaciji EP u BiH,  istakli prijedloge da se Bosni i Hercegovini omogući što skorije dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

- Stoga, uvaženi gospodine predsjedniče Borut Pahor, molimo Vas da se dodatno zauzmete, kao i drugi predstavnici Slovenije u EU institucijama, da se iznađe kompromisno rješenje da se Bosni i Hercegovini ne poklanja članstvo kako je to bilo u slučaju Bugarske i Rumunije radi neutralisanja ruskog interesa i okruženja Ruske Federacije NATO-državama, ali da se Bosni i Hercegovini omogući kandidatski status i ubrzano članstvo u EU, prije svega radi svih sigurnosti i zaštite ekonomskih i drigih interesa Evropljana i same EU. Ako prepustite Balkan samom sebi, ili drugim "velikim političkim igračima", i u vrlo kratkom periodu ne osigurate i ne pronađete nove modalitete i rješenje za naš region, bojim se da će se umjesto "europeizacije Balkana" nastupiti proces "balkanizacije Evropske unije" - navodi se u pismu predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predraga Praštala.

U pismu se navodi da se Pahoru obraćaju jer on za njih u Evropskom pokretu u BiH, ali i za mnoge građanke i građane, "jedan od rijetkih stvarno iskrenih prijatelja Bosne i Hercegovine, našeg zajedništva i jedinstve države, koji uvijek lobira i podržava evropski put BiH, ali i svih drugih država regiona".

- Koristimo priliku da Vam dodatno zahvalimo na sveukupnoj podršci Slovenije Bosni i Hercegovini, uključujući i donacije našoj zemlji u vidu vakcina i drugih potrepština. Jednako tako, već sada želimo Republici Sloveniji, premijeru i Vama, uspješno predsjedavanje Evropskom unijom ove godine - navodi se, između ostalog, u pismu upućeno predsjedniku Slovenije, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana