Stranačke aktivnosti     | 15.05.2021. 12:55 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amir Purić: Nema suspenzije za općinske službenike u Velikoj Kladuši protiv kojih je podignuta optužnica

Kantonalni sud u Bihaću je sredinom marta ove godine potvrdio sve tačke optužnice koju je Tužilaštvo ovog kantona podiglo protiv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića i šestero drugih osoba. Optuženim licima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela koja se tretiraju kao zloupotreba položaja i povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Troje optuženih su uposlenici Općine i prema Zakonu o državnim službenicima USK morali su biti suspendovani, ali Abdić odbija da donese tu odluku.

Amir Purić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Velike Kladuše, pitao je načelnika kada će postupiti po zakonu i suspendovati optužene državne službenike, a u odgovoru koji je dobio iz kabineta načelnika stoji da su takva pitanja „neumjesna i izlaze iz okvira djelovanja i nadležnosti općinskih vijećnika“.

„Jedno od osnovnih prava i dužnosti općinskog vijećnika je da postavlja pitanja o radu općinskog načelnika, pogotovo kada postoji sumnja u zakonitost tog rada. U članu 62. Zakona o državnim službenicima USK jasno je navedena obaveza općinskog načelnika da suspendira državne službenike i namještenike protiv kojih se pokrene krivični postupak. Abdić ne samo da se oglušio na ovu zakonsku odredbu, nego je pokazao i spremnost da prijeti onima koji se usude ukazati da krši zakon.

Na kraju pisanog odgovora, Abdić ili neko od njegovih ovlaštenika, imputiraju da sam prekršio Kodeks ponašanja vijećnika i podsjećaju da vijećnici svoju dužnost trebaju obavljati savjesno i odgovorno uz, citiram odgovor načelnika, naglašenu otvorenost i spremnost da odgovaraju za svoje odluke, djelovanje i ponašanje.

Abdiću i njegovim ovlaštenicima, koji su imenovani kada je on bio u pritvoru i još uvijek su na toj funkciji, iako je načelnik odavno na slobodi, poručujem da je moja uloga, između ostalog, da ukazujem na slučajeve kršenja zakonskih i drugih propisa od strane bilo kojeg općinskog organa ili institucije. To ću nastaviti raditi, samo još odlučnije upravo zbog ovakvih bahatih odgovora od strane prvog čovjeka Općine“, rekao je Purić.

On dodaje da načelnik Velike Kladuše nakon puštanja iz pritvora češće ne dolazi na posao nego što dolazi, također se ne pojavljuje ni na sjednicama Vijeća, nema ga u javnosti, nije u Statutom predviđenom roku Vijeću dostavio svoj plan i program rada u ovom mandatnom periodu, te je prepustio vođenje Općine svojim ovlaštenicima i drugim osobama.

„Nažalost, tijesna većina je na izborima za načelnika izabrala Abdića, a on sada ne obavlja tu funkciju i ne dolazi na posao. Sam je poslao poruku svojim biračima da su pogriješili. Za Veliku Kladušu bi opoziv načelnika i vanredni izbori u što skorijem roku bili najbolje rješenje“, zaključuje Purić.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo