Bosna i Hercegovina     | 14.05.2021. 15:42 |

Dodik na šestom Delfi ekonomskom forumu u Grčkoj

FENA Internet

ATINA, 14. maja (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Atini, gdje učestvuje na šestom Delfi ekonomskom forumu.

Kako prenosi RTRS, Dodik je u obraćanju rekao da Republika Srpska pokušava odbraniti svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji, te da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

Kazao je da nije siguran da postoji mjesto za BiH u EU i da su unutar Unije prisutni dvostruki standardi, a kao primjer naveo je Sjevernu Makedoniji koja je ispunila sve uslove, a još čeka na članstvo.

- Moramo riješiti mnoga ekonomska i politička pitanja, a sitaucija se od početka pregovora dosta promijenila, kao i sami uslovi za pristupanje - naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto mladi odlaze iz BiH, kako pokazuju statitistika EU, Dodik je rekao da to nije specifičan problem samo za BiH, već za mnoge države u regionu i šire, poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije...

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta