Bosna i Hercegovina     | 14.05.2021. 10:44 |

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a na proljetnom zasjedanju PSNATO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić i članovi Delegacije Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovat će na Proljetnom zasjedanju PSNATO-a, koje će od 14. do 17. maja ove godine, zbog pandemije virusa korona, biti održano u online formatu.

Kako je najavljeno, zasjedanje na kome će se razgovarati o brojnim aktuelnim svjetskim temama, bit će započeto uvodnim obraćanjem predsjedavajućeg PSNATO-a Geralda E. Connollyja. Učesnicima Proljetnog zasjedanja uime domaćina zasjedanja, koje je trebalo biti održano u Stockholmu, obratit će se i predsjedavajući Delegacije Švedske u PSNATO-a Karin Enstrom i ministar odbrane Švedske Peter Hultqvist.

Rad Proljetnog zasjedanje PSNATO-a odvijat će se po komitetima. Kako je najavljeno, na zasjedanju Političkog komiteta razgovarat će se o nacrtima izvještaja o temama „NATO agenda za bezbjednost na Mediteranu“, "Suočavanje s Rusijom kao geopolitički i ideološki izazov", te "Transatlanska veza i podjela teškoća u strateškom okruženju".

Na zasjedanju Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti razgovarat će se o nacrtu izvještaja na temu „Deset godina nakon arapskog proljeća: očekivanja i razočarenja u razvoju demokratije“.

Tokom zasjedanja ragovaraće se i o preliminarnom izvještaju o kineskim odbrambenim stavovima i implikacijama za NATO, kao i o političkim, ekonomskim i diplomatskim izazovima u Bjelorusiji.

Kako je najavljeno, učesnicima Proljetnog  zasjedanja PSNATO-a obratiće se visoki zvaničnici NATO-a i PSNATO-a, kao i brojni eksperti za teme koje su predmet rasprave na ovom online zasjedanju, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'