Svijet     | 14.05.2021. 11:21 |

Izrael i Hamas nastavili razmjenu vatre

FENA Internet

JERUSALEM, 14. maja (FENA) - Četvrtak je bio još jedan dan žestokih sukoba između Izraela i Hamasa, jer je u posljednja tri dana iz Pojasa Gaze u Izrael ispaljeno više od 1.700 projektila, dok je izraelska vojska izvela stotine zračnih napada na Gazu.

Zdravstveni službenici u Gazi saopćili su da je skoro 90 Palestinaca, uključujući žene i djecu, ubijeno, a stotine povrijeđeno u borbama, dok su izraelske odbrambene snage (IDF) objavile da je ubijeno sedam Izraelaca.

Prema medijskim izvještajima, napori egipatskih zvaničnika, koji posreduju u mirovnim procesima, još uvijek nisu urodili plodom. Izraelski zvaničnici nisu ukazali na spremnost za razgovor o prekidu vatre, javlja Xinhua.

- Trebat će vremena, ali velikom odlučnošću, kako u defanzivnom, tako i u ofanzivnom smislu, postići ćemo svoj cilj da vratimo mir Izraelu - rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu tokom posjete bateriji zračnog odbrambenog sistema u centru zemlje.

- Hamas je izazvao posljednje sukobe i to je njihov rizik. Moramo odgovoriti - rekao je visoki sigurnosni zvaničnik na brifingu za strane novinare.

Visoki zvaničnik, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je da se humanitarna situacija u Gazi naglo pogoršala od početka trenutnog talasa sukoba.

- Hamasove rakete uništile su tri dalekovoda u Izraelu koji opskrbljuju pojas Gaze električnom energijom - rekao je zvaničnik, dodajući da je obalsku ribolovnu zonu Gaze blokirala izraelska mornarica.

Prolazi koji kontrolišu prolazak robe iz Gaze u Izrael takođe su zatvoreni proteklih dana.

U srijedu su izraelski mediji izvijestili da su sigurnosni zvaničnici odobrili proširenje vojne operacije Čuvari zida. Hiljade rezervista pozvano je da se jave na dužnost posljednjih dana, što pokreće spekulacije o tome planira li izraelska vlada kopnenu invaziju na pojas Gaze.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana