Bosna i Hercegovina     | 13.05.2021. 11:17 |

Centralna bajramska svečanost Muftijstva goraždanskog u Orahovcima kod Višegrada

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13.maja (FENA) - Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog jutros je održana u mjestu Orahovci na području Medžlisa IZ Višegrad. Prvi bajram-namaz nakon agresije na BiH u obnovljenoj džamiji predvodio je  hafiz iz Turske Selman Derin, dok je bajramsku hutbu održao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Najveći broj vjernika i ove godine  okupio se u džamiji Kajseriji u Goraždu gdje je bajram-namaz predvodio Esad ef. Grabus, dok je hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić.

Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjan je sat vremena kasnije u odnosu na ostale dijelove BiH, a kako su pojasnili iz muftijstva termin je pomjeren kako bi se džematlijama, posebno u povratničkim mjestima, omogućilo da klanjaju u svojim džematima, što u skladu sa prethodnim terminima ne bi mogli stići, s obzirom na trajanje policijskog sata na području FBiH.

Na nivou Muftijstva sutra će biti obilježen drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida. Planiran je obilazak mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke, a za sve šehide u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu predviđeno je učenje hatma dove, koju će proučiti imami, džematlije i polaznici mektebske nastave Medžlisa IZ Goražde.

Također, u svim džamijama na području Muftijstva bit će klanjana i dženaza u odsustvu svim žrtvama Palestine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!