Regija     | 13.05.2021. 08:25 |

Srbija s Turskom i UAE-om dogovorila priznavanje certifikata o cijepljenju

FENA Agencije

BEOGRAD, 13. svibnja (FENA) - Srbija i Turska dogovorile su se o uzajamnom priznavanju certifikata o cijepljenju protiv covida-19 s kojima će građani dviju država od 14. svibnja moći putovati bez dodatnih ograničenja, objavile su u srijedu srbijanske vlasti.

Dogovor koji su postigli ministri vanjskih poslova Nikola Selaković i Mevlut Cavusoglu omogućuje uoči ljetnje turističke sezone ulazak na teritorij druge države bez negativnog PCR testa i karantene.

Dio dogovora je i to da mlađi od 18 godina, koji nisu cijepljeni, mogu ući na teritorij dviju zemalja bez testa i karantene u pratnji članova obitelji koji predoče certifikat o cijepljenju.

Srbija i Turska također će uzajamno priznavati i certifikate o imunitetu koje će izliječenima od covida-19 izdavati zdravstvene vlasti dviju država.

Također, sporazum o uzajamnom priznavanju vakcinacija između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata stupit će na snagu 15. svibnja i njime će biti određeni tehnički uvjeti i načini elektronske validacije potvrda o tome da je cijepljenje obavljena.

Sporazum su jučer potpisale ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministrica za međunarodnu suradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata Rim Al Hašimi.

Sličan režim o putovanju građana sa certifikatom o cijepljenju od 30. travnja na snazi je i između Srbije i Mađarske.

Srbijanska ministrica trgovine i turizma Tatjana Matić izjavila je ranije da će od 14. svibnja i Grčka za ulazak na svoj teritorij priznavati certifikate građanima Srbije, bez obzira koje su cjepivo primili.

Grčka i Turska su prethodnih godina, uz Crnu Goru, bile vodeće zemlje koje su turisti iz Srbije birali za ljetne destinacije, ali je pandemija koronavirusa tijekom 2020. narušila tu statistiku, prenijela je Hina.

Građanima Srbije je od srijede u državnom e-sustavu dostupan digitalni certifikat, odnosno potvrda kojom se dokazuje da su cijepljeni protiv koronavirusa ili da imaju negativne rezultate testiranja na covid-19.

Srbijanske vlasti od 2015. potiču domaći turizam dodjelom vaučera od oko 40 eura, a ove su godine osigurale 100.000 vaučera te dodatno financirala još 20.000 koji su 11. svibnja "planuli" za jedan dan. Vaučeri se 2021. mogu koristiti u 2190 turističkih objekata u wellness centrima, na jezerima i planinama, zaključno s 20. studenim.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo