Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 19:21 |

Salkić: Dodikova izjava otvorena prijetnja miru i stabilnosti

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. maja (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da 'izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o mobilizaciji Vojske RS-a pokazuje da separatistička politika koju on zagovara i provodi ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine'.

Reagujući na današnju izjavu člana Predsjedništva BiH Dodika u kojoj je između ostalog rekao da je „veoma brzo moguće ponovo mobilizirati vojsku RS-a", potpredsjednik Salkić je istakao da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida.

- Izjava Dodika u kojoj kaže da se vrlo brzo može ponovo mobilizirati Vojska RS-a je otvorena prijetnja miru i stabilnosti. Ta izjava pokazuje da separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine. OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj državi trebaju odmah reagirati i sankcionisati takvo djelovanje - naglasio je Salkić.

Vojska RS-a je, kako se ističe, pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, presuđena da je počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica u julu 1995. godine.

- Njen komandant, ali i mnogi drugi nižerangirani oficiri i vojnici osuđeni su za genocid i druge teške zločine koje su počinili. Svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida. Zbog toga je krajnje vrijeme za neodložnu reakciju, prije svega, visokog predstavnika i država koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se u reakciji potpredsjednika Salkića, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!