Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 16:19 |

Zvizdić povodom Dana Evrope: Evropske integracije nemaju alternativu (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - U organizaciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu upriličena Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH, s fokusom na evropski put BiH i uz ključnu poruku - da evropske integracije nemaju alternativu.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Zvizdić istaknuo je kako evropske integracije i NATO-integracije predstavljaju dva ključna vanjskopolitička cilja BiH.

Sumirajući akcente uvodnog izlaganja na spomenutoj svečanosti, Zvizdić je podsjetio kako sve ankete svjedoče o tome da je dominantna većina bh. građana opredjeljena za evropske integracije, koje, kako je naglasio, donose uređen sistem, vladavinu prava i ekonomski prosperitet, dok NATO integracije donose mir i stabilnost u regionu.

- Moramo ostati posvećeni i dalje realizaciji tih ključnih prioriteta - izjavio je Zvizdić nakon svečane akademije, posvećene Danu Evrope u BiH, izražavajući uvjerenje kako će trenutne blokade i partikularni politički interesi biti nadvladani, te da će kandidatski status biti dodijeljen Bosni i Hercegovini, uz poruku kako evropske integracije nemaju alternativu.

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i predsjedavajući Komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović, istaknuo je, također, kako evropski put nema alternativu, izražavajući očekivanje da će BiH i pored evidentnog zastoja uskoro dobiti kandidatski status.

U tom kontekstu je podsjetio kako je, i pored prisutnih poteškoća, BiH ispunila dio od 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, uključujući izbore u Mostaru, Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, promjenu zakona o smrtnoj kazni u RS, ustroj parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje…

Dodao je kako su u proceduri zakon o javnim nabavkama, zakon o VSTV-u BiH, zakon o sukobu interesa, izborni zakon…    

Lovrinović je, u osvrtu na način obilježavanja Dana Evrope u BiH, naveo kako će inicirati da se Vijeće ministara BiH i PSBiH odrede spram tog pitanja, izražavajući zahvalnost EP-u u BiH koji je, tradicionalno, 16-ti put organizirao Akademiju spomenutim povodom.

Na značaj evropskog puta BiH ukazao je i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Martin Raguž, rekavši kako je ulazak u članstvo EU komplementaran strateškom cilju transformacije bh. društva "koje je, nažalost, kontaminirano konfrontacijom i licemjerstvom kao načinima komunikacije, bez empatije i solidarnosti, i bez harmonizacije individulanih i kolektivnih identiteta".

Transformacija društva u skladu s evropskim standardima, kako je kazao, treba biti u vrhu prioriteta za politčki spektar, medije, nevladin sektor, civilno društvo i intelektualnu zajednicu.

Uzrazio je uvjerenje kako će zastoj u smislu proširenja EU biti prevladan i deblokiran, kako u vlastitom evropskom interesu, tako i u interesu evropske budućnosti BiH i zemalja regiona.     

Predsjednil Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je, uime organizatora Akademije, izjavio kako je u martu izvršen restart EP-a u BiH, odnosno izabrano novo rukovodstvo Pokreta, kako bi se prilagodili pandemijskoj situaciji, ali i uvjetima i zaostajanju BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Potcrtao je riješenost EP-a da da' značajniji doprinos na tom putu, kako bi napravili društveno-politički konvent, navodeći da su u tom pogledu pokrenuti razgovori s političkim partijama u BiH, te da je želja da BiH na tom planu slijedi put Slovačke i Srbije, koje su to ranije realizirale.

- Zalažemo se duže od sedam/osam godina i tražimo od EU, ne da nam poklone, nego da nam na neki način otvore vrata i da BiH dobije privilegovani status - bio je izričit Praštalo, podsjećajući na teška ratna iskušenja iz nedavne prošlosti, kao i na trenutni zastoj i rizike s kojima se BiH suočava.

Akademija, posvećena Danu Evrope bila je prilika i za  dodjelu priznanja - Ordena naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine, zdravstvenim radnicima, lokalnim zajednicama, poslovnim subjektima i sportistima.

Evropski pokret u BiH ovim činom počinje realizaciju projekta “Obilježavanje Dana i Mjeseci Evrope u BiH 2021″, te ističe kako je namjera da se o Danu Evrope ne govori samo jednog dana u godini, „nego da se svaki mjesec i dan u godini konfrontiramo i identificiramo s evropskim pozitivnim vrijednostima, ukoliko kao društvo stvarno i iskreno, a ne samo deklarativno, težimo ka članstvu u EU“.

 

Pogledajte https://fena.ba/video/5884

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1AYZnBlT_TUNgkhDLKx7jdr_WY9R1MDCu?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta