Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 16:14 |

BANA - Reagiranje udruženja Majki Srebrenice i Žrtava i svjedoka genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Udruženje "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasili su se saopćenjem za javnost u povodu izjave predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nine Ofner Bokan koja je stala u zaštitu ministra pravde u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića koji je negirao presude internacionalnih sudova o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i bit će na narednom zasjedanju Skupštine Crne Gore, na dnevnom redu prijedlog za razješenje - objavila je RTCG.

- Izjava predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nine Ofner-Bokan da su reakcije na spornu izjavu ministra Leposavića o Srebrenici pokušaj političkog ubistva čovjeka koji je, po njenom
mišljenju, sve samo ne negator genocida, je neozbiljna i neutemeljena. Ukoliko je ministar pravde Leposavić, zbog neupućenosti i neznanja izjavio da je spreman da prizna genocid u Srebrenici kad se to “nedvosmisleno utvrdi” i ukoliko je “humanista s iskrenim i stvarnim poštovanjem za stradanje svakog pojedinca, a kamoli za hiljade ljudskih žrtava”, kako Ofner-Bokan tvrdi, pitamo se zašto se ministar Leposavić nije izvinio žrtvama zbog svog neznanja i neinformiranosti - naglašeno je.

Da li je, kako se ističe, veća sramota da jedan ministar pravde nije informiran o pravosnažnim presudama za prvi presuđeni genocid u Evropi nakon Druigog svjetskog rata ili da ne prihvata sudski utvrđene činjenice međunarodnih, regionalnih i domaćih sudova?

- Negatori su vukovi u jagnjećoj koži. Svi su isti: nacisti, neonacisti - možete da odlučite da li ćete
staviti „neo“ ili ne. Ali kad sam ih pogledala, nisam vidjela nikakve uniforme kao iz Šucštafela, simbole na zidu poput svastike, pozdrave „zig hajl“ - ništa od toga. Umjesto toga sam pronašla ljude koji su paradirali kao ugledni akademici - citirali su Deborah Lipstadt, iz tih udruženja u saopćenju za javnost pristiglom putem Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'