Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 15:28 |

Završio međunarodni projekt za uklanjanje invazivnih vrsta u dolini Save

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Na online konferenciji SavaTIES projekta danas su predstavljeni rezultati trogodišnje međunarodne suradnje za efektivno upravljanje invanzivnim stranim vrstama u dolini rijeke Save.

- Uz klimatske promjene, gubitak staništa i direktno iskorištavanje biljnih vrsta, invazivne strane vrste danas su jedne od najvećih prijetnji bioraznolikosti - izjavila je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Marija Kušmiš.

Bioraznolikost na području rijeke Save najviše ugrožavaju biljka Čvitnjača podrijetlom iz Sjeverne Amerike, Žlijezdasti nedirak kojeg su uspješno uklonili koristeći se metodom malčiranja te Japanski dvornik, biljka iz Istočne Azije.

Na prvoj panel raspravi predstavljeni su partneri i pridruženi partneri projekta koji dolaze iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Svi oni doprinijeli su prekograničnom pristupu i suradnji koja je omogućila brzo djelovanje oko rješavanja navedenog problema. Također, prikazani su koncepti projekta, teoretsko i primijenjeno znanje, istraživanja te komunikacijske aktivnosti.

- Ljudi i dalje nisu svjesni koliko je ozbiljna situacija i koliko invazivne strane vrste mogu imati štetan utjecaj stoga pokušavamo u svojoj komunikaciji navesti zanimljive primjere kako bismo ovu temu približili građanima - rekao je Luka Basrek iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Organizatori su konferencije bili Javna ustanova Lonjsko polje, Javna ustanova Zeleni prsten i EuroNatur Zaklada iz Njemačke u suradnji s partnerima iz SavaParks mreže.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta