Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 12:10 |

Mitkovski: U USK trenutno van zvaničnih centara boravi više od 2. 400 migranata

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 12. maja (FENA) - Koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Unsko-sanskom kantonu Vladimir Mitkovski na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Bihać o stanju čistoće u gradu prezentirao je sve trenutne statističke podatke o praćenju kretanja migranata u Bosni i Hercegovini.

Potvrdio je kako su trenutno 1.954 osobe smještene u zvaničnim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu (USK), kao i podatak da ih je 2.413 van centara, odnosno na gradskim ulicama, nedovršenim objektima i javnim površinama.

 - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) djeluje u više od 50 zemalja, gdje provodimo neku vrstu organizirane vježbe ili akcije praćenja kretanja migranata. Prošli petak smo to uradili u BiH, odnosno u istom danu smo zajedno sa našim partnerima locirali i prebrojali sve osobe koje su trenutno van prihvatnih centara. Ukupno u državi ih je 3.220, od čega u USK 2.413 ili oko 75 posto od ukupnog broja ljudi. Samo u Bihaću ih je 1.205 i zato nažalost možemo reći da je upravo taj njihov nekontrolirani boravak zapravo problem koji utiče na stanje u čistoće u gradu -  kazao je Mitkovski.

Naglasio je i da je od otvaranja prvog prihvatnog centra u USK 25. jula 2018. godine, kroz zvanične centre u ovom dijelu Bosne i Hercegovine prošlo 30.564 osobe.

 - To je broj koji je prošao kroz zvanične prihvatne centre u ovom kantonu, a samo u centrima na području Bihaća boravilo ih je 20.890. Ovo su znači samo podaci vezani za prihvatne centre, gdje su neki ljudi ostajali jednu ili dvije noći, a neki i po godinu dana - rekao je Vladimir Mitkovski.

Trenutno je u šatorskom naselju na lokalitetu Lipa zbrinuto 647 migranata, bihaćkom centru "Borići" 224, velikokladuškom "Miralu"  783, te cazinskoj "Sedri" 300 osoba.

- U centrima je sve besprijekorno organizovano, uključujući i odvoz komunalnog otpada, tako da centri ne predstavljaju nikakav problem.  U svim centrima imamo izvanrednu saradnju sa gradskim javnim preduzećima i ustanovama, uključujući Javno komunalno preduzeće Komrad. Do određenog ekološkog problema ili pojave veće količine smeća dolazi u dijelovima grada, u kojima migranti borave nekontrolirano, navodi koordinator IOM-a Mitkovski.

Ponovio je da je IOM u svom dosadašnjem boravku u Bihaću realizirao i pomogao niz infrstrukturnih i ekoloških akcija i projekata, te da će njihov angažman biti i nastavljen u tom pravcu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu