Bosna i Hercegovina     | 11.05.2021. 18:05 |

Sastanak Čović - Plenković: Podrška Hrvatske europskom i reformskom putu BiH

FENA Saopćenje

ZAGREB, 11. svibnja (FENA) - U Zagrebu je u utorak održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču  Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije covid-19 i u procesu cijepljenja, te aktualnostima na razini EU, kao i konkretnoj gospodarskoj i ekonomskoj suradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i europskim okvirima.

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta.

Hrvatski premijer Plenković izrazio je potporu u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti europsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH.

Čović je naglasio kako uz potporu i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u lipnju 2020. godine u Mostaru, priopćeno je iz Središnjice HDZ-a BiH.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo