Regija     | 11.05.2021. 15:09 |

EUSAIR forum: Izolska deklaracija jača evropsku perspektivu zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - U Izoli je danas počeo šesti godišnji EUSAIR forum kojim će ujedno biti završno uspješno jednogodišnje slovenačko predsjedavanje Strategijom Evropske unije za jadransko-jonsku regiju.

Uoči oficijelne ceremonije otvaranja dvodnevnog Foruma upriličena je online konferencija za medije, a govorio je ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar, komesarka EU za koheziju i reforme Elisa Ferreira, državna sekretarka pri Kancelariji za razvoj i evropsku kohezionu politiku Vlade Slovenije Monika Kirbiš-Rojs i ministarka vanjskih poslova Albanije Olta Xhacka.

Pred početak konferencije za novinare, kako je saopćio ministar Logar, završen je ministarski sastanak na kojem je usvojena Izolska deklaracija. Taj dokument, dodao je, donosi ključne smjernice za budućnost EUSAIR i u njemu je, između ostalog, potvrđena spremnost država članica da dodatno intenziviraju saradnju u okviru regionalnih inicijativa, snažeći na taj način i evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

Ministar Logar podsjetio je da je proteklu godinu obilježila pandemija Covid 19 te brojna ograničenja i niz društvenih, ekonomskih i političkih izazova u cijelom regionu, ali da to nije utjecalo na uspješnost i krajnje rezultate slovenačkog predsjedavanja EUSAIR-om.

Jedan od ključnih ciljeva predsjedavanja, kako je kazao, bio je usmjeren na poboljšanje kvaliteta života duž obala zajedničkog mora, kao i na generisanje napora u zaštiti životne sredine.

Osvrćući se na predstojeći Forum u Izoli, ocijenio je da će biti upamćen i po dvije novine - aktivnom uključivanju mladih iz cijelog jadransko-jonskog regiona koji će biti nagrađeni za najuspješnije i najinovativnije preduzetničke ideje, ali i po uspostavljanju nagrade „Vjetrenjača izvrsnosti“, kroz koju će, uključivanjem civilne zajednice, biti dat doprinos širenju i implementaciji makroregionalnih napora i ciljeva.

Izrazio je i zadovoljstvo što će predsjedavanje EUSAIR inicijativom na specijalnoj ceremoniji sutra biti predato Albaniji.

Komesarka EU Elisa Ferreira također je napomenula da je pandemija sve države članice stavila pred velike izazove i da se posebno negativno odrazila na ekonomsku situaciju.

S druge strane, ocijenila je, u pozitivnom smislu ovo je moment kad zajednički možemo osmisliti postcovid oporavak i ponuditi neke nove vizije razvoja.

- Ne želimo da gradimo na isti način. Želimo da gradimo bolje, a da bismo u tome uspjeli moramo razmišljati strategijski i nastojati da u proces kreiranja budućnosti uključimo sve - od civilne zajednice do mladih - ocijenila je Ferreira.

Budućnost je, prema njenim riječima, lakša ako znamo kud želimo da idemo, pa će, u tom kontekstu, Izolska deklaracija poslužiti kao dobar vodič za predstojeće korake koje treba napraviti.

Na današnjoj konferenciji za novinare, državna sekretarka Monika Kirbiš-Rojs najavila je ključne događaje Foruma u Izoli, koji se odvija u hibridnom obliku.

Kazala je da je Forum okupio oko 1.000 učesnika, koji će se naredna dva dana baviti pitanjima očuvanja životne sredine i održivim strategijama.

Kazala je da će posebna pažnja biti posvećena mladima u jadransko-jonskoj regiji, kao i njihovim preduzetničkim inicijativima. Posebno je najavila učešće dobitnice Nobelove nagrade za mir dr Lučke Kajfež Bogataj i svjetski poznatog novinara Boštjana Videmšeka, koji će tokom Foruma govoriti o klimatskoj krizi i utjecaju na obale zajedničkog mora.

Ministarka vanjskih poslova Albanije Olta Xhacka izrazila je zadovoljstvo što njena država 1. juna preuzima predsjedavanje EUSAIR-om.

Pohvalila je uspješno slovenačko predsjedavanje, tokom kojeg je, kako je naglasila, ostvaren značajan napredak i u pogledu učvršćivanja regionalnih odnosa s ciljem zajedničkog adresiranja pitanja od interesa za sve države.

- Akcentujući značaj Izolske deklaracije, napomenula je da Albanija dijeli iste vrijednosti i prioritete. U tom kontekstu, istakla je da će albansko predsjedavanje EUSAIR-om biti posebno fokusirano na intenziviranje saradnje u oblastima turizma, kulture, zaštite životne sredine, istraživanja i inovacija - saopćio je EUSAIR Press office.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo