Bosna i Hercegovina     | 11.05.2021. 12:21 |

Realizacija aktivnosti u okviru operativne akcije 'Šiša', pretresi na više lokacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizuju se aktivnosti u okviru operativne akcije "Šiša" zbog koruptivnih krivičnih dijela.  

Meta akcije, među kojima su i osumnjičeni carinski službenici UIO BiH, su osobe osumnjičene da su duži vremenski period uvozile akciznu robu, a u dokumentaciji prikazivali da se radi o robi koja je oslobođena plaćanja akcize.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), na terenu vrše pretrese na većem broju lokacija na području Bosne i Hercegovine.

Akcijom je obuhvaćeno 10 osoba, među kojima se nalazi i više službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.  

Osobe koje su predmet istrage osumnjičene su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ BiH,  a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i krivičnom djelom carinska prijevara iz člana 216. KZ-a BiH.

Nakon okočanja pretresa, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'