Svijet     | 11.05.2021. 08:30 |

Američki ratni brod ispalio hice upozorenja prema iranskim plovilima

FENA Internet

WASHINGTON, 11. maja (FENA) - Američki ratni brod ispalio je oko 30 hitaca upozorenja nakon što se američkim brodovima u Hormuškom moreuzu približilo 13 plovila mornarice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGCN), saopćio je Pentagon.

Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da su američka vojna plovila morala ispaliti upozoravajuće hice zbog, kako su naveli, opasnog ponašanja iranskih plovila u regiji, nakon relativnog zatišja tokom prošle godine, navodi Reuters.

Glasnogovornik Pentagona, John Kirby, kazao je da su pucnji upozorenja ispaljeni nakon što su se iranski brodovi približili na udaljenost od 150 metara američkim vojnim brodovima, uključujući i raketnoj krstarici USS Monterey, koji su pratili podmornicu Georgia.

Kirby je rekao da je prva runda hitaca ispaljena kad su iranski čamci ušli na 300 metara od američkih brodova, a druga kada su ušli na 150 metara.

“Ponašali su se vrlo agresivno”, rekao je, dodajući da je broj iranskih plovila bio veći nego ranije, prenosi Al Jazeera.

Najnoviji incident dogodio se dok svjetske sile i Iran nastoje ubrzati napore na vraćanju Washingtona i Teherana u nuklearni sporazum iz 2015. godine. Taj sporazum trebao je ograničiti Iran u razvoju nuklearnog programa, dok bi zauzvrat SAD ukinuo sankcije toj zemlji.

Američki dužnosnici vratili su se prošle sedmice u Beč na četvrtu rundu neizravnih razgovora s Iranom o tome kako nastaviti s poštivanjem sporazuma, koji je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio 2018. godine, što je natjeralo Iran da krši uvjete sporazuma.

Iran sada kaže da ne bi trebalo poduzimati daljnje korake dok se SAD – prva strana koja se samoinicijativno povukla iz sporazuma – ne vrati dogovoru.

Teheran također traži ukidanje sankcija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana