Svijet     | 10.05.2021. 20:31 |

Francuski serijski ubica Michel Fourniret umro u 79. godini života

FENA Internet

PARIZ, 10. maja (FENA) - Jedan od najzloglasnijih francuskih serijskih ubica Michel Fourniret, koji je ubio najmanje osam djevojaka i mladih žena između 1987. i 2001. godine, umro je u dobi od 79 godina.

Fourniret je umro u bolnici u Parizu, rekao je javni tužilac u ponedjeljak.

Imao je nadimak "Čudovište iz Ardena", a služio je dvije doživotne kazne zbog otmica i ubistava.

Supruga Fournireta, Monique Olivier, također je dobila doživotnu kaznu zbog saučesništva, podsjeća BBC.

Fourniret je dobio kaznu doživotnog zatvora 2008. godine nakon što je osuđen za ubistva sedam djevojaka i žena. Također, 2018. godine dobio je drugu doživotnu kaznu zbog ubistva mafijaša.

Priznao je još nekoliko ubistava, uključujući i ubistvo britanske studentice Joanne Parrish.

Fourniret je prvi put osuđen za seksualne delikte u dobi od 25 godina kada je dobio kaznu uslovnog zatvora od osam mjeseci za napad na djevojku u rodnim Ardenima.

Ponovo je završio u zatvoru 1984. zbog napada na drugu mladu ženu i za vrijeme boravka u zatvoru počeo se dopisivati s Olivier.

Tužioci tvrde da je ona pristala da mu pomogne da pronađe mlade ženske žrtve ako zauzvrat ubije njenog muža. Nakon što je 1987. godine izašao iz zatvora, ona je čekala vani i zajedno su počinili prvi zločin manje od dva mjeseca kasnije.

U decembru 1987. Monique Olivier zaustavila je 17-godišnju Isabelle Laville koja se vraćala kući iz škole u Auxerreu.

Rekla joj je da se izgubila i nagovorila ju je da uđe u kombi da joj pomogne naći put. Dok su se vozili, zaustavili su se da pokupe Fournireta. Tada su joj rekli da mu se automobil pokvario.

Istina je bila da je par neko vrijeme posmatrao Isabelle i ona je bila njihova meta. Olivier je zaustavila automobil u neprometnom dijelu grada i Fourniret je silovao i ubio Isabelle.

Isabelle je bila njihova prva zajednička žrtva, ali tokom narednih 16 godina par je sarađivao u otmici i ubistvu najmanje osam djevojaka i mladih žena u Francuskoj i Belgiji.

Konačno su prekinuti 2003. godine, kada je trinaestogodišnja djevojčica uspjela pobjeći od Fournireta, što je dovelo do njegovog i Olivierinog hapšenja.

Fourniretove žrtve, od kojih je većina silovana, bile su u dobi između 12 i 30 godina. On bi ih ubio tako što bi ili pucao u njih, ili bi ih zadavio, a neke je izbo nožem.

Najviše ih je ubio u regiji Ardeni na sjeveru Francuske i u Belgiji.

Pariški tužilac Remy Heitz rekao je da je Fourniret umro u bolnici La Pitie Salpetriere, gdje je primljen 28. aprila iz obližnjeg zatvora Fresnes.

Novine Le Parisien pišu da je Fourniret bolovao od srčanih problema i Alzheimerove bolesti i da su ga lljekari stavili u vještačku komu. Heitz je rekao da je otvorena istraga o njegovoj smrti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo