Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 17:33 |

Dunović: Sramotno je i neodgovorno plašiti narod u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ističe, povodom sastanka Ogranka Matice Hrvatske u Tomislavgradu, da je ‘poražavajuća činjenica da „intelektualci“, u pojedinim sredinama u Bosni i Hercegovini svjesno i bezobzirno zanemaruju sve civilizacijske, demokratske i evropske vrijednosti, time unoseći nemir među građane BiH’.

- Pozivati se na ravnopravnost tri konstitutivna naroda, svjesno i namjerno zanemarujući građane, kao ustavnu kategoriju te pozivati na bojkot izbora po, kako kažu, neustavnom Izbornom zakonu, nisu odličja intelektualaca, već instrumentalizacija retrogradnih, nacionalističkih politika.

Iako je javnosti poznato, napomenut ću još jednom - presuda Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, je provedena. Ono što nije, a što bi trebalo mijenjati, nije navedeno u predloženoj Deklaraciji. Potpisnici njeni, idu svjesno i korak dalje u negiranju prava svih građana. Naime, presude Međunarodnog suda za ljudska prava, upravo stavljaju akcent na ravnopravnost svih građana. To podrazumijeva, prije svega, jednakost, kako konstitutivnih naroda, tako i onih koji se ne izjašnjavaju tako. Za spomenute intelektualce, očito, te vrijednosti nisu prioritet.

Prijedlog etničke podjele BiH, upakovan u tobožnju ravnopravnost i težak položaj isključivo jednog naroda u BiH, sigurno nisu evropske vrijednosti i briga za Bosance i Hercegovce.

Sramotno je i krajnje neodgovorno plašiti narod u BiH, a i u domenu je protuustavnog djelovanja iznošenje tvrdnji da je opstanak BiH moguć jedino ukoliko je BiH organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske - navodi Dunović, povodom sastanka Ogranka Matice Hrvatske u Tomislavgradu.

Kako je kazao, građani BiH i svi narodi koji u toj državi žive, zaslužuje bolji život i istinske evropske vrijednosti, ali i  intelektualce koji nam neće vrijeđati pamet.

- Očekujem od predstavnika međunarodne zajednice da se izjasne o tom događaju. Naročito me zanima šta o svemu ima za reći šef Delegacije EU Sattler. Gospodine Sattler, pitanja su jednostavna: da li su ovo evropske vrijednosti kojima BiH treba da teži ili je riječ o retrogradnim politikama koje moderna i civilizovana Evropa nikad ne može prihvatiti - naglasio je Dunović, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo