Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 16:33 |

Turković: Ubrzati proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je sve relevantne institucije da se ubrza proces uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini.

- Radi se o izuzetno važnom procesu. Upoznata sam da su neki razgovori pokrenuti te da su neke lokalne zajednice već najavile izdavanje takvih potvrda. Smatramo da država mora biti uključena u proces kako bismo mogli osigurati međunarodno priznavanje i verifikaciju potvrda. Države su već krenule u razgovore o međusobnom priznavanju potvrda, što će na koncu osigurati i olakšati putovanja i prelazak granice - navela je ministrica Turković.

Kako je istaknula, BiH mora što hitnije uspostaviti jedinstven i funkcionalan sistem, a kako ne bi kasnili za susjedima i evropskim državama i tako otežali putovanja bh. građanima.

- U razgovoru s evropskim zvaničnicima ova je tema među najvišim prioritetima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno odmah pokrenuti razgovore sa susjednim državama i s Evropskom unijom, o priznavanju potvrda iz Bosne i Hercegovine, ali je prethodno potrebno što prije uspostaviti sistem - navela je Turković u saopćenju MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta