Svijet     | 10.05.2021. 15:21 |

Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi pred sudom 24. maja

FENA Internet

NAYPYIDAW, 10. maja (FENA) - Bivša mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, optužena po nekoliko tačaka nakon vojnog puča, trebala bi se prvi put pojaviti pred sudom 24. maja, izjavio je u ponedjeljak njen advokat.

Javnost Suu Kyi nije vidjela od njenog hapšenja nakon puča 1. februar.

Od tada je u svojoj rezidenciji u prijestolnici Naypyidawu, a svoje advokate je vidjela samo tokom kratkih videokonferencija, pod strogim nadzorom snaga sigurnosti.

Videokonferencija je održana i u ponedjeljak, a tokom nje je njen advokat Khin Maung Zaw objavio da će se čelnica pojaviti pred sudom 24. maja, prenosi AFP.

Rekao je kako mu se 75-godišnja klijentica čini “dobrog zdravlja”, no dodao je da ju još uvijek nije imao priliku susresti uživo.

“Nismo sigurni da će nam policija omogućiti da privatno razgovaramo s njom prije saslušanja”, kazao je advokat.

Suu Kyi je optužena da nije poštivala restriktivne mjere uvedene zbog COVID-19, za ilegalan uvoz voki-tokija, poticanje nemira i kršenje zakona o državnim tajnama koji datira iz kolonijalnih vremena.

Optužena je i da je primila stotine hiljada dolara i zlato kao mito.

Ako bude osuđena, zabranit će joj se političko djelovanje te bi mogla dobiti dugu zatvorsku kaznu.Proteste za njenim oslobađanjem i povratkom demokratije u azijsku zemlju snage sigurnosti i dalje krvavo guše.

Od februara je u protestima ubijeno najmanje 780 civila, objavila je mijanmarsko Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima AAPP.

Više od 11.000 akademika i drugog univerzitetskog osoblja koje se protivi vladajućoj vojnoj hunti u Mijanmaru suspendovano je nakon štrajka u znak protesta protiv vojne vladavine, saopćila je grupa nastavnika.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo