Stranačke aktivnosti     | 10.05.2021. 15:02 |

Saopćenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

Demokratski narodni savez poziva SNSD da umjesto, po ko zna kojeg po redu zamajavanja javnosti Republike Srpske o nezavisnosti i otcjepljenju Srpske, na sutrašnjoj sjednici realizuje zaključke Narodne skupštine od 22. februara 2008. godine, kada je usvojena Rezolucija o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Republike Srpske. Ti zaključci omogućavaju da se odmah raspiše referendum o statusu Republike Srpske, umjesto da se ide u jalove rasprave sa koalicionim partnerima SNSD-a – SDA i HDZ-om.

Podsjećamo SNSD na dva ključna zaključka i pitamo kada će ih realizovati:

-Ukoliko veći broj zemalja članica Ujedinjenih nacija, a prije svega Evropske Unije, prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, Narodna skupština smatra da bi time bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredjeljenje, do razdruživanja.

- U tom slučaju, Narodna skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu. Ako se u institucijama Bosne i Hercegovine ne prihvate dejtonski položaj i ovlašćenja Republike Srpske, nastavi pritisak na Republiku Srpsku, da se mijenja njen status protivno njenoj volji, ukoliko Bosna i Hercegovina uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova i Metohije, Republika Srpska će ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rješavanja pitanja i odnosa u Bosni i Hercegovini.

Dakle, po ovoj Rezoluciji i njenim zaključcima, Narodna skupština bi sutra trebalo da raspiše referendum o samostalnosti Srpske, umjesto što nam SNSD ponovo nudi već ispričanu priču o samostalnosti. Stoga pozivamo SNSD da realizuje postojeću Rezoluciju i zaključke, u čemu će imati podršku DNS-a. Ukoliko to SNSD ne učini, biće jasno da je jedini cilj njihove najnovije inicijative da po svaku cijenu sakriju ekonomski kolaps Republike Srpske i ogromno nezadovoljstvo naroda.



Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo