Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 13:24 |

Zavodu za javno zdravstvo BPK dopremljene 290 doza vakcina

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. maja (FENA) – Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremljeno 290 doza vakcina protiv Covida-19.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo napominje da je riječ o vakcinama različitih proizvođača.

- Isporučeno nam je 50 doza vakcine AstraZeneca koje su namjenjene za revakcinaciju, 50 doza Pfizer koje su predviđene za zdravstvene radnike i 180 doza Sinofarm vakcine sa kojom će biti nastavljena imunizacija rizičnih grupa stanovništva u porodičnim ambulantama, a riječ je o starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima – precizirala je Bičo.

Najavila je da se u narednom periodu, u skladu s nabavkom vakcina, očekuju i nove doze sa kojima će biti intenziviran proces imunizacije na području ovog kantona.

- Očekujemo i isporuku većeg broja doza vakcine Pfizer, čime će se povećati procenat imunizacije na području BPK Goražde. Interes građana je mnogo bolji nego na početku i oni se svakodnevno prijavljuju u svoje matične ambulante. Na neki način i odgovara nam što se dopremaju manje količine doza koje odmah možemo distribuirati u domove zdravlja, odnosno do krajnjih korisnika – istakla je.

Epidemiološka situacija na području BPK Goražde, kako kaže, bolja je u odnosu na proteklu sedmicu.

- Trenutno je 38 osoba pozitivno na koronavirus, dok se u izolaciji nalazi 75 osoba, a tokom nedjelje nije bilo novih testiranja. U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde nalaze se dva pacijenta, dok su na klinici Podhrastovi u Sarajevu na liječenju dvije osobe. U protekloj sedmici incidenca obolijevanja je bila 86, sa 20 novih slučajeva, što je za četiri manje u odnosu na sedmicu prije. Nažalost, protekle sedmice imali smo tri smrtna slučaja – kazala je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.  

Od početka pandemije Covid 19 na području BPK oporavilo se 1957 osoba, dok je zbog posljedica koronavirusa preminulo 80 osoba.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana