Svijet     | 10.05.2021. 10:40 |

Indija bilježi blagi pad slučajeva zaraze korona virusom

FENA Internet

NEW DELHI, 10. maja (FENA) - Sve je više poziva za uvođenje nacionalnog zatvaranja u Indiji, jer su novi slučajevi zaraze korona virusom i smrtni slučajeva dosegli rekordne nivoe, čime je povećan i pritisak na vladu premijera Narendre Modija.

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je izvijestilo o 366.161 novih slučajeva zaraze i 3.754 smrtnih slučajeva, što predstavlja blagi pad u odnosu na nedavne vrhunce zaraze. U Indiji je do sada registrirano 22,66 slučajeva zaraze i 246.116 smrtnih slučajeva.

Dok se mnoge bolnice bore s akutnim nedostatkom kiseonika i kreveta, a mrtvačnice i krematoriji su prepunjeni, stručnjaci kažu da bi stvarne brojke u Indiji mogle biti daleko veće od prijavljenih.

Prema podacima Državnog vijeća za medicinska istraživanja u Indiji, u nedjelju je na COVID-19 testirano 1,47 miliona uzoraka, što je, u poređenju s dnevnim prosjekom od 1,7 miliona za prvih osam dana maja, najniži broj testiranih uzoraka do sada, prenosi Al Jazeera.

Indija je u subotu izvijestila o najvišem dnevnom broju smrtnih slučajeva – 4.187. Prema procjenama Instituta za zdravstvene metrike i procjenu, Indija će do augusta zabilježiti milion smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom.

U posljednjih mjesec dana su mnoge države uvele stroga zatvaranja, dok su druge uvele ograničenja kretanja i zatvorile kina, restorane, pubove i tržne centre.

No, sve je veći pritisak na Modija da proglasi nacionalno zatvaranje, kao što je to uradio tokom prvog vala zaraze prošle godine.

Modi je na meti kritika, jer je dozvolio velika okupljanja na vjerskom festivalu i održao velike izborne skupove tokom posljednja dva mjeseca, čak i kada je broj slučajeva porastao.

“Neuspjeh vlade epskih i historijskih razmjera”, napisao je na Twitteru Vipin Narang, profesor političkih nauka na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT) u Sjedinjenim Američkim Državama.

U međuvremenu je Ministarstvo odbrane Indije saopćilo da će zaposliti stotine bivših vojnih medicinara, kako bi pomoglo preopterećeni zdravstveni sistem.

Očekuje se da će oko 400 medicinara biti angažirano na ugovor u trajanju od najviše 11 mjeseci, saopćilo je ministarstvo u nedjelju, dodajući da su i drugi vojni liječnici kontaktirani zbog online konsultacija.

Liječnička asocijacija Indije (IMA) pozvala je na “potpuno, dobro isplanirano, unaprijed najavljeno” zatvaranje, umjesto sporadičnih uvođenja noćnog policijskog sata i ograničenja koje države nameću po nekoliko dana.

“Zaprepašteni smo ekstremnom letargijom i neprimjerenim akcijama Ministarstva zdravstva u mučnoj borbi protiv krize uzrokovane drugim valom pandemije COVID-19”, navedeno je u saopćenu IMA-e.

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je u nedjelju da je savjetovao indijske vlasti da uvedu zatvaranje.

“Morate uvesti zatvaranje. Vjerujem da je nekoliko indijskih država to već uradilo, ali morate prekinuti lanac prenosa virusa. Jedan od načina da to uradite je zatvaranje”, rekao je Fauci u ABC-ovom TV programu.

Glavni grad New Delhi je u četvrtak ušao u četvrtu sedmicu zatvaranja, s oštrijim ograničenjima.

“Nije vrijeme za popuštanje”, rekao je u nedjelju glavni zvaničnik Delhija Arvind Kejriwal.

“Ova je faza preteška, ovaj val je toliko opasan, toliko ljudi umire … U ovom trenutku je prioritet spasiti živote”, rekao je u televizijskom obraćanju.

Indija je do nedjelje u potpunosti vakcinisala tek nešto više od 34,3 miliona ljudi, ili samo 2,5 posto, od 1,35 milijardi stanovnika, pokazuju podaci vladinog portala Co-WIN.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana