Bosna i Hercegovina     | 09.05.2021. 14:31 |

Salkić prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima Glogove

FENA Saopćenje

BRATUNAC/GLOGOVA, 9. maja (FENA) - U bratunačkom naselju Glogova, danas je obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom mjestu, u okviru manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani danas su položili cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor OŠ Vuk Karadžić, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena. 

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijena su 422 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 134 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u našoj zemlji.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila  beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS koji je kazao da Dan pobjede nad fašizmom danas u ovom entitetu slave oni koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

- U ovom mjestu 9. maja 1992. godine fašizam se ukazao u svom najgorem obliku. Strijeljani su civili samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere. Danas se u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom, obilježava se od strane onih koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid. Licemjerno je to - poručio je Salkić.

Vlast koja negira zločine, sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Da nije tužno i žalosno bilo bi smiješno. Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid.

Dodao je da porodice ovih nevinih žrtava Glogove očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina. Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno. Tražimo da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992. godine.

Tužilaštva i druge agencije ne rade dosljedno svoj posao. Zločinci koje mi srećemo svakoga dana trebaju biti hapšeni i osuđeni. Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada.

- Mi nikada nećemo prestati o ovome govoriti niti ćemo  prestati pozivati na odgovornost, neka niko ne očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde za žrtve i kazne za zločince - kazao je potpredsjednik Salkić.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'