Bosna i Hercegovina     | 08.05.2021. 14:54 |

Za Dan Evrope Sattler poručio: Napredak BiH ka EU ostaje zajednički cilj (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dana Evrope, sa željom da Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju.

U video obraćanju Sattler je kazao da je Dan Evrope prilika da se osvrnemo na ono što je postignuto u proteklih dvanaest mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina.

Unatoč svim frustracijama, patnjama i žalosti koje nam je donijela pandemija koronavirusa, Sattler smatra da je ona podsjetnik da ujedinjeni u zajedničkom cilju možemo uspjeti.

Izrazio je nadu da će svi u narednim mjesecima pobijediti Covid-19, te da ta pobjeda također znači da željno očekujemo oporavak.

Građani Bosne i Hercegovine, rekao je, sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta.

- Evropska unija usmjerila je svoje političke i ekonomske resurse kako bi osigurala snažan i održaiv oporavak. Dio ambicioznog makroekonomskog prograama EU je Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura - istakao je ambasador Sattler.

U BiH se već provodi značajan program pomoći EU, podsjetio je, i  to kroz nabavku medicinske opreme, za očuvanje radnih mjesta i podršku privredi.

Sattler smatra da unatoč ogromnim izazovima uzrokovanih pandemijom, napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji nije zaustavljen i ostaje zajednički cilj.

Daljnji napredak, istakao je on, može i treba se postići tokom 2021.godine.

- Plan je sveobuhvatan i zahtjevan, uključuje ustavne amandmane za jačanje demokratske odgovornosti i borbu protiv diskriminacije, pravovremenu i učinkovitu provedbu sudskih odluka i korake koji će osigurati da politički, izborni i administrativni sistem djeluju efikasnije u službi građana - naglasio je Sattler.

Nijedna od ovih promjena, naveo je, niije jednostavna, ali nije ni nemoguća a „sve su za dobrobit građana BiH“, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

- Ogromne poteškoće u prošloj godini pokazuju da se konkretan i principijelan napredak može ostvariti čak i u najtežim okolnostima, sve dok imamo zajednički cilj. Neka ovaj Dan Evrope služi kao pozitivan podsjetnik da će budućnost BiH biti svjetlija ako svi budemo radili ka tom cilju - poruka je ambasadora Evropske unije u BiH Johanna Sattlera građanima BiH povodom Dana Evrope 202 - 9.maja.

 

Video-poruka šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, ambasadora Johanna Sattlera, u povodu Dana Evrope, 9. maja, dostupna je na linku: https://youtu.be/y9lT3IilIJA

Link za preuzimanje: https://we.tl/t-OJ9xeOHoEP

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo