Ekonomija     | 07.05.2021. 14:57 |

FERK izdao niz dozvola za solarne fotonaponske elektrane

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. srpnja (FENA) - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na današnjoj redovitoj sjednici izdala je dozvole za proizvodnju električne energije u solarnim fotonaponskim elektranama.

Dozvole su dobili podnositelji zahtjeva ECO-KW d.o.o. Kiseljak, za solarnu fotonaponsku elektranu „Elur 1“, u mjestu Palež, općina Kiseljak, HERCEG d.o.o. Srebrenik za solarnu fotonaponsku elektranu „HERCEG“, u općini Srebrenik, PROSLAP d.o.o. Prozor-Rama za solarnu fotonaponsku elektranu „Proslapsko sunce“ u naselju Proslap, općina Prozor-Rama, Proizvodnja električne energije „BIK“ – Grude, vl. Božo Krstanović za tri solarne fotonaponske elektrane u naselju Pogana Vlaka, općina Grude i za HERCEG-GALA d.o.o. iz Širokog Brijega za sedam solarnih fotonaponskih elektrana u Zvirićima, općina Ljubuški.

Dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE izdane su podnositeljima zahtjeva: solarna elektrana „Staro Blace“ vl. Tihomir Marić za proizvodni objekt u Prozoru-Rami i FESTA d.o.o. Kraševo-Tešanj za solarnu fotonaponsku elektranu u općini Tešanj.

Gospodarskim društvima HIFA-PETROL d.o.o. Sarajevo i ZEKA-COMERC d.o.o. Gračanica obnovljene su dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om i za transport naftnih derivata cestovnim prometom, dok je za KONZUM d.o.o. Sarajevo izdana dozvola za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om.

Zbog odustajanja podnositelja donesen je zaključak o obustavi postupka pokrenutog po Zahtjevu za izmjenu i dopunu Dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar.

Također, u postupak opće rasprave upućeno je šest nacrta dozvola za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, i to za pet podnositelja zahtjeva s područja Tešnja: Proizvodnja električne energije „Energy Deljkić“, vlasnik Deljkić Nedim iz Tešnja, INOX-DESIGN d.o.o., HidroRing d.o.o., COMEX d.o.o. i AGENCIJA-ES d.o.o. i za LJEVAKOVIĆ ENERGY, vlasnik Harun Ljevaković iz Usore.
Za gospodarsko društvo EOL PETROL d.o.o. Sarajevo usvojen je nacrt dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, a za KOPEX-SARAJLIĆ d.o.o. Srebrenik nacrt u postupku obnove dozvole za transport naftnih derivata cestovnim prometom.

Svi navedeni nacrti dozvola moći će se pregledati i na web stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe moći će dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 18.5.2021. godine do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

Na kraju, FERK je donio rješenje po žalbi kupca na akt koji je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, priopćeno je iz FERK-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana